Alleen voor partnerscholen

21-22 Cultuur proeven met de Italiaanse keuken

Eten is vaak verbonden met de taal, cultuur en identiteit van een land.

masterclass Italiaanse keukenIn deze masterclass gaan we in op jouw associaties met de Italiaanse keuken. We gaan het hebben over hoe gerechten en producten bepalend kunnen zijn voor de identiteit van een land en hoe deze via migratie en export deel gaan uitmaken van een (globale) eetcultuur. Denk bijvoorbeeld aan de stereotypen die met spaghetti en pizza verbonden zijn. In een aantal minicolleges laten we je vanuit verschillende invalshoeken zien hoe een typisch Italiaans gerecht of product onderwerp kan worden van cultuur-, taal- of letterkundig onderzoek naar de Italiaanse identiteit als onderdeel van het “globale Zuiden”.

In een practicum bespreken we de “linguistic landscapes” die jullie hebben voorbereid en laten we jullie meedenken over hoe jullie foto’s een ingang bieden tot cultuurkundig en taalkundig onderzoek naar de culinaire sporen van Italiaanse emigratie in Utrecht en omgeving.

Voorkennis

Voor deze masterclass heb je geen specifieke voorkennis nodig. Je hoeft ook geen Italiaans te spreken.

Voorbereiden

Voor deze masterclass vragen we je om in een voorbereidende opdracht na te denken over je eigen ervaring met de Italiaanse keuken aan de hand van beelden van de Italiaanse eetcultuur in verschillende media (film, literatuur, muziek, kunst, reclame). Ook maken jullie een eigen “linguistic landscape” met foto’s van aan de Italiaanse keuken gerelateerde taal die jullie in jullie omgeving tegenkomen op posters, borden, bewegwijzering, etc.

De voorbereidende opdracht zal circa 3 uur in beslag nemen.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Woensdag 12 januari tussen 10:00 en 16:00 uur
Locatie:
Universiteit Utrecht (binnenstad)
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht