Activiteiten

Alleen voor partnerscholen

Cultuur proeven met de Italiaanse keuken

Deze masterclass zal mogelijk (deels) online worden gegeven.

Eten is vaak verbonden met de taal, cultuur en identiteit van een land.

masterclass Italiaanse keukenIn deze masterclass gaan we in op jouw associaties met de Italiaanse keuken. We gaan het hebben over hoe gerechten en producten bepalend kunnen zijn voor de identiteit van een land en hoe deze via migratie en export deel gaan uitmaken van een (globale) eetcultuur. Denk bijvoorbeeld aan de stereotypen die met spaghetti en pizza verbonden zijn. In een aantal minicolleges laten we je vanuit verschillende invalshoeken zien hoe een typisch Italiaans gerecht of product onderwerp kan worden van cultuur-, taal- of letterkundig onderzoek naar de Italiaanse identiteit als onderdeel van het “globale Zuiden”.

Studenten zullen je in een practicum laten meedenken over de onderwerpen van hun werkstukken, en we nemen je mee op een zoektocht in de binnenstad van Utrecht naar culinaire sporen van Italiaanse emigratie.

Voorkennis

Voor deze masterclass heb je geen specifieke voorkennis nodig. Je hoeft ook geen Italiaans te spreken.

Voorbereiden

Voor deze masterclass vragen we je om in een voorbereidende opdracht na te denken over je eigen ervaring met de Italiaanse keuken en daarnaast beelden te zoeken in verschillende media (film, literatuur, muziek, kunst) over de Italiaanse keuken.

De voorbereidende opdracht zal circa 2 uur in beslag nemen.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Donderdag 19 november van 10.00-16.00 uur.
Locatie:
Universiteit Utrecht en/of online via Microsoft Teams.
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven


U-Talent alfa-gamma coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier. Coördinatoren ontvangen een mail wanneer het inschrijfformulier wordt opengezet. In die mail vertellen we ook wat de deadline is en wanneer je hoort welke leerlingen geplaatst zijn.


Als deze masterclass bij de Universiteit Utrecht op locatie wordt gegeven, volgt een inschrijfformulier om je aan te melden. Als de masterclass online wordt gegeven, kan je je helaas niet aanmelden als je niet op een van onze partnerscholen zit.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

 

Terug naar het overzicht