Cultuur proeven met de Italiaanse keuken

Eten is vaak verbonden met de taal, cultuur en identiteit van een land.

In deze masterclass gaan we in op jouw associaties met de Italiaanse keuken. We gaan het hebben over hoe gerechten en producten bepalend kunnen zijn voor de identiteit van een land en hoe deze via migratie en export deel gaan uitmaken van een (globale) eetcultuur. Denk bijvoorbeeld aan de stereotypen die met spaghetti en pizza verbonden zijn. In een aantal minicolleges laten we je vanuit verschillende invalshoeken zien hoe een typisch Italiaans gerecht of product onderwerp kan worden van cultuur-, taal- of letterkundig onderzoek naar de Italiaanse identiteit als onderdeel van het “globale Zuiden”.

In een practicum bespreken we de “linguistic landscapes” die jullie hebben voorbereid en laten we jullie meedenken over hoe jullie foto’s een ingang bieden tot cultuurkundig en taalkundig onderzoek naar de culinaire sporen van Italiaanse emigratie in Utrecht en omgeving. We lassen, indien mogelijk, ook een kleine excursie in naar sporen van de Italiaanse “diasporakeuken” in Utrecht.

Voorbereiden

Voor deze masterclass vragen we je om in een voorbereidende opdracht na te denken over je eigen ervaring met de Italiaanse keuken aan de hand van beelden van de Italiaanse eetcultuur in verschillende media (film, literatuur, muziek, kunst, reclame). Ook maken jullie een eigen “linguistic landscape” met foto’s van aan de Italiaanse keuken gerelateerde taal die jullie in jullie omgeving tegenkomen op posters, borden, bewegwijzering, etc.

De 2 voorbereidende opdrachten zullen circa 3 uur in beslag nemen.

Praktische informatie

Start datum:
15/05/2024
Tijdstip:
10.00 - 16.00 uur
Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Bovenbouw
Locatie:
Universiteit Utrecht, campus binnenstad
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

De inschrijfperiode voor deze activiteit is van: 18 maart 202419 april 2024.

Leerlingen van U-Talent partnerscholen: 

Aanmelding verloopt via de U-Talent coördinator van jouw school.
U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier.

Overige leerlingen: 

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier.
Het aantal inschrijvingen is beperkt. Je betaalt direct online via iDEAL.


Bij inschrijving ga je akkoord met onze
algemene voorwaarden en privacyverklaring. 

Heb je een vraag? Stel deze via u-talent-alfagamma@uu.nl.