U-Talent Alfa-academie

Als je in 5-vwo zit op een U-Talent school, kun je deelnemen aan de U-Talent Alfa-academie. Heb je altijd al willen weten of je met algoritmes een bestseller kunt schrijven of hoe een taalkundig experiment eruit ziet? Ben je benieuwd waarom sommige literatuur verboden is of welke rol dialecten spelen in de samenleving?

Deze onderwerpen komen aan bod in de Alfa-academie. Je krijgt les van wetenschappers van de opleidingen in talen en culturen van de Universiteit Utrecht. De betrokken talen zijn Arabisch, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Klassieke talen, Middelwelsh, Nederlands, Oudiers en Spaans.

Het programma bestaat uit 10 moduledagen aan de Universiteit Utrecht, verspreid over anderhalf jaar, en daarnaast volg je een aanvullend programma op je school. Aan het einde van het programma zit je dus in 6-vwo.

Er zijn twee verschillende programma’s in 2020-2021:

  • De kracht van taal: in dit brede programma komen maar liefst 10 talen aan bod. Van letterkunde tot taalkunde: je gaat aan de slag met alle aspecten van taal en literatuur!
  • L’Étranger: dit programma staat volledig in het teken van Frans. Een bekende roman wordt gebruikt om het Frans van alle kanten te onderzoeken.

Woorden en taal kunnen ons met elkaar verbinden, maar ook de afstand tussen mensen vergroten. Ze kunnen je gelukkig maken of juist verdrietig, ze kunnen  je motiveren of aan het denken zetten. Wat is die kracht van woorden eigenlijk? Waarom is taal en literatuur zo belangrijk voor ons?

Wil jij vanuit bekende én onbekende talen onderzoek doen naar literatuur, gesproken taal en cultuuruitingen? Dan zien we je graag bij de Alfa-academie!

Lees alles over het programma 

alfa-academie frans

We gaan aan de slag met het werk van de filosoof, schrijver en journalist Albert Camus. Met zijn roman L’Étranger verkennen we het Frans op verschillende manieren: vanuit de taal-, vertaal-, cultuur- en literatuurwetenschap.

Wil jij een kant van taalonderzoek en talenstudies ontdekken die je nog niet kende en tegelijk je Frans verbeteren? Alors participez! We zien je graag bij de Alfa-academie!

Lees alles over het programma

Doet jouw school mee?

In 2020-2021 doen acht scholen mee met de Alfa-academie. Als je op een van deze scholen zit, kun je je via de U-Talent alfa-gamma coördinator van jouw school aanmelden.

Meer informatie voor coördinatoren

Deadline

Leerlingen kunnen t/m 6 november 2020 aangemeld worden via hun U-Talent alfa-gamma coördinator.

Eerste bijeenkomst

Op dinsdag 8 december 2020 vindt de Kick-off plaats met alle leerlingen die meedoen aan het programma. Meer informatie volgt.