
Afgelopen zomer vond het WK voetbal vrouwen plaats in Nieuw Zeeland en Australië. Nationale voetbalteams streden daar voor de trots van de natie. Paradoxaal genoeg lijkt de eenheid van de natie steeds meer te worden verdedigd door nationale teams met spelers die een migratieachtergrond hebben. Media hebben het al over het bestaan van superdiverse nationale teams.
Maar zijn nationale voetbalelftallen meer divers dan vroeger? Als dat zo is, hoe kan dit dan worden verklaard? Welk beeld schetsen de media over de diversiteit in nationale voetbalteams? En hoe beïnvloedt deze ‘informatie’ onze manier van denken over migranten en kinderen van migranten in de samenleving?
In deze masterclass gaan we in de ochtend in op de historische diversiteit van de voetbalnatie in zowel het mannen- als vrouwenvoetbal. In de middag richten we ons op de beeldvorming in de media over voetballers/voetbalsters met een migratieachtergrond. Vervolgens gaan we aan de slag met een analyse van beeldvorming rondom het Nederlandse vrouwen elftal: hoe wordt de diversiteit in het elftal besproken in de verschillende voetbalpraatprogramma’s, wat voor een ‘frames’ zijn daarbij te ontdekken, en welke ‘stereotypen’ worden er gebruikt bij het beschrijven van verschillende speelsters?
Deze workshop van Gijs van Campenhout en Bouke van Gorp combineert een interactief college met hands-on training om kritisch na te denken over migratie en de beeldvorming ervan.