In vergelijking met het clubvoetbal, lijken het WK en EK voetbal een strijd tussen landen, gevoerd door homogene nationale elftallen: alle spelers zijn burgers van hetzelfde land.
Maar hoe homogeen zijn nationale elftallen? Media spreken tegenwoordig al over superdiverse nationale teams, waarin spelers zijn opgenomen met diverse achtergronden.
De aandacht voor superdiversiteit roept de vraag op of nationale elftallen inderdaad meer divers zijn dan vroeger. Was de samenstelling van het Nederlands elftal in 1988 echt anders dan nu? En wat is de rol van de media in het benadrukken van de achtergronden en diversiteit van spelers binnen nationale elftallen? Dat sommige spelers in de clubcompetities herhaaldelijk racisme ervaren vanaf de tribunes is bekend, maar gebeurt dat ook vanuit de media als er over het nationale elftal wordt gesproken?
In deze masterclass gaan we eerst in op de historische diversiteit van de voetbalnatie in het internationale mannenvoetbal. Daarna richten we ons op hoe de media een beeld vormt over voetballers met een migratieachtergrond. Vervolgens gaan we aan de slag met een analyse van de beeldvorming rondom het Nederlandse elftal: Hoe wordt de diversiteit in het Nederlands elftal besproken in verschillende voetbalpraatprogramma’s? Wat voor een ‘frames’ zijn daarbij te ontdekken? Welke ‘stereotypen’ worden er gebruikt bij het beschrijven van spelers met een migratieachtergrond?
Deze masterclass combineert een interactief college met hands-on training om kritisch na te denken over diversiteit, migratie en de beeldvorming ervan.
De masterclass wordt gegeven door docenten van de opleiding Sociale geografie en planologie.