Alleen voor partnerscholen

21-22 Straatpoëzie: gedichten ontdekken in het wild

Datum van deze masterclass is nog niet bekend

In heel Nederland zijn op muren, stoeptegels, hekken, daken en monumenten meer dan 2.500 gedichten te lezen. Wie heeft die gedichten daar aangebracht? Waarom? En is dit iets nieuws?

straatpoezie

Literatuurwetenschapper Kila van der Starre vertelt over een straatgedicht van de anonieme graffitidichter Straathaikoe in de Donkerstraat in Utrecht. Fotograaf: Myrthe van Veen

Tijdens de masterclass ontdek je de geschiedenis van straatpoëzie (die al begint in de oudheid!), zie je heel veel voorbeelden en ga je aan de hand van George Bornsteins onderscheid tussen de ‘linguïstische code’ en de ‘bibliografische code’ aan de slag met het analyseren van een straatgedicht.

Daarna maak je een straatpoëziewandeling door het centrum van Utrecht. Hoe kun je de opgedane kennis en vaardigheden toepassen tijdens het lezen van de gedichten op straat? Vervolgens keren we terug naar de UU-locatie en ga je zelf aan de slag. Geïnspireerd door de straatpoëziewandeling en Bornsteins theorie, schrijf je in een groepje een gedicht en maak je een ontwerp voor de materiële realisatie van het gedicht. De resultaten worden aan het eind van de masterclass gepresenteerd.

Literatuurwetenschapper Kila van der Starre is gespecialiseerd in ‘poëzie buiten het boek’ en richtte in 2017 de website Straatpoezie.nl op. Die site is gebaseerd op crowdsourcing: iedereen kan voorbeelden van straatgedichten aanmelden en op die manier wordt er voor het eerst een inventarisatie gemaakt van dit stukje literair erfgoed.

Voorbereiden

Als voorbereiding op de masterclass lees je een populairwetenschappelijk artikel over straatpoëzie op de site van NemoKennislink. Daarnaast bekijk je de website Straatpoezie.nl
Welke gedichten bevinden zich in de buurt van jouw school en huis?

Duur voorbereiding: 2 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Datum is nog niet bekend
Locatie:
Universiteit Utrecht (binnenstad)
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven


U-Talent alfa-gamma coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier. Coördinatoren ontvangen een mail wanneer het inschrijfformulier wordt opengezet. In die mail vertellen we ook wat de deadline is en wanneer je hoort welke leerlingen geplaatst zijn.


Als deze masterclass bij de Universiteit Utrecht op locatie wordt gegeven, volgt een inschrijfformulier om je aan te melden. Als de masterclass online wordt gegeven, kan je je helaas niet aanmelden als je niet op een van onze partnerscholen zit.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

Terug naar het overzicht