U-Talent

22-23 Straatpoëzie: gedichten ontdekken in het wild

ACTUEEL: deze masterclass vindt plaats in blok 3 op 6 april

In heel Nederland zijn op muren, stoeptegels, hekken, daken en monumenten meer dan 2.500 gedichten te lezen. Wie heeft die gedichten daar aangebracht? Waarom? En is dit iets nieuws?

straatpoezie

Literatuurwetenschapper Kila van der Starre vertelt over een straatgedicht van de anonieme graffitidichter Straathaikoe in de Donkerstraat in Utrecht. Fotograaf: Myrthe van Veen

Tijdens de masterclass ontdek je de geschiedenis van straatpoëzie (die al begint in de oudheid!), zie je heel veel voorbeelden en ga je aan de hand van George Bornsteins onderscheid tussen de ‘linguïstische code’ en de ‘bibliografische code’ aan de slag met het analyseren van een straatgedicht.

Daarna maak je een straatpoëziewandeling door het centrum van Utrecht. Hoe kun je de opgedane kennis en vaardigheden toepassen tijdens het lezen van de gedichten op straat? Vervolgens keren we terug naar de UU-locatie en ga je zelf aan de slag. Geïnspireerd door de straatpoëziewandeling en Bornsteins theorie, schrijf je in een groepje een gedicht en maak je een ontwerp voor de materiële realisatie van het gedicht. De resultaten worden aan het eind van de masterclass gepresenteerd.

Literatuurwetenschapper Kila van der Starre is gespecialiseerd in ‘poëzie buiten het boek’ en richtte in 2017 de website Straatpoezie.nl op. Die site is gebaseerd op crowdsourcing: iedereen kan voorbeelden van straatgedichten aanmelden en op die manier wordt er voor het eerst een inventarisatie gemaakt van dit stukje literair erfgoed.

Voorbereiden

Als voorbereiding op de masterclass lees je een populairwetenschappelijk artikel over straatpoëzie op de site van NemoKennislink. Daarnaast bekijk je de website Straatpoezie.nl
Welke gedichten bevinden zich in de buurt van jouw school en huis?

Duur voorbereiding: 2 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Datum is nog niet bekend
Locatie:
Universiteit Utrecht (binnenstad)
Partnerschap:
Alfa/gamma Open
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen en €35,- voor leerlingen van niet-partnerscholen.

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen. Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht