Activiteiten

Alleen voor partnerscholen

Sporen van slavernij

Deze masterclass is online en is over twee dagen verspreid.

Houd je van cultuur, taal en geschiedenis? Wil je meer leren over deze verborgen geschiedenis en hoe die doorwerkt in het heden? Dan is de masterclass ‘Sporen van slavernij’ echt iets voor jou.

Nederland, zo wordt gesteld, is groot geworden door over de grenzen heen te kijken, door handelsgeest, daadkracht en durf. Voormalig premier Balkenende noemde dat de VOC-mentaliteit, naar de mentaliteit van de koopmannen die onderdeel waren van de Vereenigde Oostindische Compagnie en de West-Indische Compagnie. Maar deze grootsheid kent ook een keerzijde: deze is gebouwd op imperialisme, kolonialisme en slavernij. De sporen van deze geschiedenis zien we nog alom in ons dagelijks leven, maar zijn we daar ons ook bewust van?

In deze masterclass nemen Louise Autar, Margot van den Berg en Natalja MacNack je mee in een tijdreis door vier eeuwen waarbij je colleges krijgt over sporen van Trans-Atlantische slavernij in taal en cultuur. We zoeken daarbij op verschillende locaties naar verborgen sporen van de vroegere slavernij. Je gaat ten slotte ook zelf aan de slag met een opdracht die deze verschillende invalshoeken bijeenbrengt.

Je komt tijdens deze masterclass in aanraking met verschillende geesteswetenschappelijke disciplines, zoals geschiedenis, kunstgeschiedenis, taal- en cultuurstudies, taalwetenschap en ook een beetje digital humanities. Aan het eind van de masterclass weet je meer over hoe je een complex onderwerp als de gevolgen van slavernij kan onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken.

De masterclass kan in verband met corona niet op locatie plaatsvinden, en wordt dus online georganiseerd. De stadswandeling in Utrecht vervalt, maar je kunt ook elders op zoek gaan naar sporen van slavernij. De leerlingen die zijn ingeschreven, krijgen daar meer informatie over.

Voorbereiden

De voorbereidende opdracht zal ongeveer 4 uur in beslag nemen.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
Dinsdag 27 oktober 15:00 tot 16:30 en dinsdag 3 november
Locatie:
Online via Microsoft Teams
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Gratis, alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht