Activiteiten

Alleen voor partnerscholen

Sporen van slavernij

Deze masterclass zal mogelijk (deels) online worden gegeven.

Houd je van cultuur, taal en geschiedenis? Wil je meer leren over deze verborgen geschiedenis en hoe die doorwerkt in het heden? Dan is de masterclass ‘Sporen van slavernij’ echt iets voor jou.

Nederland, zo wordt gesteld, is groot geworden door over de grenzen heen te kijken, door handelsgeest, daadkracht en durf. Voormalig premier Balkenende noemde dat de VOC-mentaliteit, naar de mentaliteit van de koopmannen die onderdeel waren van de Vereenigde Oostindische Compagnie en de West-Indische Compagnie. Maar deze grootsheid kent ook een keerzijde: deze is gebouwd op imperialisme, kolonialisme en slavernij. De sporen van deze geschiedenis zien we nog alom in ons dagelijks leven, maar zijn we daar ons ook bewust van?

In deze masterclass nemen Louise Autar, Margot van den Berg en Natalja MacNack je mee in een tijdreis door vier eeuwen waarbij je colleges krijgt over sporen van Trans-Atlantische slavernij in taal en cultuur. We maken daarna een stadswandeling door de binnenstad van Utrecht en zoeken naar verborgen sporen van de vroegere slavernij. Je gaat ten slotte ook zelf aan de slag met een opdracht die deze verschillende invalshoeken bijeenbrengt.

Je komt tijdens deze masterclass in aanraking met verschillende geesteswetenschappelijke disciplines, zoals geschiedenis, kunstgeschiedenis, taal- en cultuurstudies, taalwetenschap en ook een beetje digital humanities. Aan het eind van deze dag weet je meer over hoe je een complex onderwerp als de gevolgen van slavernij kan onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken.

Voorbereiden

De voorbereidende opdracht is 4 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
Deze masterclass wordt in november 2020 ingeroosterd. Van 10.00 tot 16.00 uur.
Locatie:
Universiteit Utrecht (binnenstad) en/of online via Microsoft Teams.
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven


U-Talent alfa-gamma coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier. Coördinatoren ontvangen een mail wanneer het inschrijfformulier wordt opengezet. In die mail vertellen we ook wat de deadline is en wanneer je hoort welke leerlingen geplaatst zijn.


Als deze masterclass bij de Universiteit Utrecht op locatie wordt gegeven, volgt een inschrijfformulier om je aan te melden. Als de masterclass online wordt gegeven, kan je je helaas niet aanmelden als je niet op een van onze partnerscholen zit.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

 

Terug naar het overzicht