Houd je van cultuur, taal en geschiedenis? Wil je meer leren over deze verborgen geschiedenis en hoe die doorwerkt in het heden? Dan is de masterclass ‘Sporen van slavernij’ echt iets voor jou.
Nederland, zo wordt gesteld, is groot geworden door over de grenzen heen te kijken, door handelsgeest, daadkracht en durf. Voormalig premier Balkenende noemde dat de VOC-mentaliteit, naar de mentaliteit van de koopmannen die onderdeel waren van de Vereenigde Oostindische Compagnie en de West-Indische Compagnie. Maar deze grootsheid kent ook een keerzijde: deze is gebouwd op imperialisme, kolonialisme en slavernij. De sporen van deze geschiedenis zien we nog alom in ons dagelijks leven, maar zijn we daar ons ook bewust van?
In deze masterclass neemt de docent je mee in een tijdreis door vier eeuwen waarbij je colleges krijgt over sporen van Trans-Atlantische slavernij in taal en cultuur. We maken daarna een stadswandeling door de binnenstad van Utrecht en zoeken naar verborgen sporen van de vroegere slavernij. Je gaat ten slotte ook zelf aan de slag met een opdracht die deze verschillende invalshoeken bijeenbrengt.
Je komt tijdens deze masterclass in aanraking met verschillende geesteswetenschappelijke disciplines, zoals geschiedenis, kunstgeschiedenis, taal- en cultuurstudies, taalwetenschap en ook een beetje digital humanities. Aan het eind van deze dag weet je meer over hoe je een complex onderwerp als de gevolgen van slavernij kan onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken.