Naast dat water onze eerste levensbehoefte is, wordt water ook veel gebruikt in de industrie voor het produceren van kleding, voedsel en de schoonmaak. Maar wat gebeurt er met vies water? Hoe wordt het weer schoon water?
Er komen steeds complexere stoffen in ons grondwater terecht. Denk aan verschillende medicijnen, zoals hormonen uit de pil en pijnstillers, maar ook bestrijdingsmiddelen tegen insecten, bacteriën en schimmels. Deze gevaarlijke stoffen hebben een effect op de natuur. De concentratie in rivieren en meren neemt toe. De grote vraag is: hoe kunnen we deze concentratie verminderen?
Onderzoekers zijn druk bezig met het zoeken naar efficiënte oplossingen. Hiervoor proberen ze te kijken naar en gebruik te maken van de natuur: dit heet biomimicry. De natuur heeft eiwitten die dingen kunnen afbreken, dit zijn meestal enzymen. Enzymen zijn in de natuur vaak afkomstig van bacteriën, planten en schimmels, elk met hun unieke voor- en nadelen. Ter voorbereiding op de masterclass maak je een opdracht van ~4 uur. Op de dag zelf krijg je college van een wetenschapper, onderzoek je met je medeleerlingen de beste bron van enzymen voor waterzuivering en ga je hierover in debat. Ook voer je een practicum uit over het meten van enzymatische activiteit en het effect van enzymen op kleurstoffen uit de (kleding)industrie. Deze kleurstoffen komen in water terecht en moeten verwijderd zijn voordat het water naar een waterzuiveringsinstallatie gestuurd wordt.
Doelgroep
Deze masterclass is voor 4 en 5 vwo’ers.