Minority Languages in the Hispanic World

In de Spaanstalige wereld worden meer dan 600 talen gesproken. Alleen al in Mexico zijn het er 68, met meer dan 250 varianten. De toekomst van sommige van die talen is helaas niet veelbelovend. Daarom proberen de gemeenschappen, geholpen door wetenschappers, zoveel mogelijk talen te redden. Daarbij gebruiken ze technologie door ze te “moderniseren”. Maar ook worden verhalen en rap en hiphop ingezet.

Hoe creëren sprekers nieuwe woorden? Waarom? Hoe kunnen we een object als een vliegtuig een naam geven in een taal waar nog geen woord voor is? Is het een metalen vogel? Een machine die vliegt? Een grote vogel of een grote vlinder? Welke invloed heeft het contact tussen talen en mensen op taalontwikkeling? In deze masterclass leer je meer over verschillende talen en culturen binnen de Spaanstalige wereld, en over hun inwoners. Je onderzoekt een van de talen en ontdekt hoe je deze een nieuw leven in kunt blazen met behulp van muziek, literatuur en videogames, en aan de hand van enkele nieuwe analytische tools.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van ongeveer 3 uur. 

Praktische informatie

Start datum:
23/11/2023
Tijdstip:
10:00
Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Bovenbouw
Locatie:
Universiteit Utrecht: campus binnenstad
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Leerlingen van U-Talent partnerscholen: 

Aanmelding verloopt via de U-Talent coördinator van jouw school.

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier.
Inschrijfperiode: 4 september 20236 oktober 2023.

Overige leerlingen: 

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier. Je betaalt direct online via iDEAL.
Inschrijfperiode: 4 september 20236 oktober 2023. Het aantal inschrijvingen is beperkt.

Heb je een vraag? Stel deze via u-talent-alfagamma@uu.nl.