Eten is vaak verbonden met de taal, cultuur en identiteit van een land.
In deze masterclass gaan we het hebben over hoe gerechten en producten bepalend kunnen zijn voor de identiteit van een land en hoe deze via migratie en export deel gaan uitmaken van een (globale) eetcultuur. Denk bijvoorbeeld aan de stereotypen spaghetti en pizza die met de Italiaanse keuken verbonden zijn. In een aantal minicolleges laten we je vanuit verschillende invalshoeken zien hoe een typische gerechten of producten van een land onderwerp kunnen worden van cultuur-, taal- of letterkundig onderzoek. We nemen daarvoor als voorbeeld de Italiaanse keuken.
In een practicum bespreken we de “linguistic landscapes” die jullie hebben voorbereid en laten we jullie meedenken over hoe jullie foto’s een ingang bieden tot cultuurkundig en taalkundig onderzoek naar de culinaire sporen van Italiaanse emigratie in Utrecht en omgeving. We lassen, indien mogelijk, ook een kleine excursie in naar sporen van de Italiaanse “diasporakeuken” in Utrecht.
Voor deze masterclass vragen we je om in een voorbereidende opdracht na te denken over je eigen ervaring met de Italiaanse keuken aan de hand van beelden van de Italiaanse eetcultuur in verschillende media (film, literatuur, muziek, kunst, reclame). Ook maken jullie een eigen “linguistic landscape” met foto’s van aan de Italiaanse keuken gerelateerde taal die jullie in jullie omgeving tegenkomen op posters, borden, bewegwijzering, etc.
De 2 voorbereidende opdrachten zullen circa 3 uur in beslag nemen.
Praktische informatie
Data:
04/03/2026
13/05/2026
Tijdstip:
10.00 - 16.00 uur
Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Bovenbouw
Locatie:
Universiteit Utrecht, campus binnenstad
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)
Inschrijven
De inschrijfperiode voor deze activiteit is van 24 november 2025 – 9 januari 2026