Ondersteunen van de identiteitsontwikkeling van leerlingen

De ontwikkeling van een eigen identiteit is een belangrijke taak voor leerlingen. Met name rondom transitiemomenten, zoals de overgang naar het voortgezet of hoger onderwijs en de profielkeuze, houden leerlingen zich bezig met de vraag: ‘Wie ben ik en wie wil ik later zijn?’ Juist op die momenten ontstaan soms ook vragen of problemen.  

Docenten zijn van groot belang om leerlingen op deze momenten te ondersteunen en inzicht te geven in wat ze al weten, wat ze nog kunnen exploreren en hoe ze dat het beste kunnen doen. Maar docenten hebben ook invloed op de identiteit van leerlingen via de – soms onbewuste – verwachtingen van de docent, het formatief handelen en de docent-leerling relatie. 

Studenten welkom!

Programma

In deze lezing presenteren we nieuwe wetenschappelijke inzichten over de identiteitsontwikkeling tijdens schooltransities en de rol van de docent hierin. We besteden ook expliciet aandacht aan wat je zelf kunt doen om zo de identiteitsontwikkeling van leerlingen te optimaliseren. Bijvoorbeeld: Wat kun je zeggen/doen om intrinsieke motivatie en exploratie te stimuleren en keuzestress en prestatiedruk te verminderen? Het doel van de activiteit is om elkaar te inspireren met concrete ideeën en good practices om de identiteitsontwikkeling van leerlingen te ondersteunen. 

De lezing begint om 15:30 en eindigt rond 17:00.

Doelen van de activiteit

  • Op de hoogte zijn van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over identiteitsontwikkeling en formatief handelen 
  • Inspiratie opdoen om de identiteitsontwikkeling van leerlingen te ondersteunen 

Praktische informatie

Start datum:
28/11/2024
Tijdstip:
15:30 - 17:00
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
1 U-Point voor docenten van partnerscholen, €75 voor externe deelnemers. Studenten krijgen 50% korting (factuur na afloop)

Inschrijven

Schrijf je vanaf maandag 26 augustus in via dit inschrijfformulier. De registraties voor deze bijeenkomst sluiten op 18 november. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.