Deze Masterclass is helaas geannuleerd
Kan het wereldvoedselsysteem duurzamer, eerlijker en democratischer? Dat gaan we in deze masterclass door middel van een ‘geografische bril’ onderzoeken. De masterclass bestaat uit interactieve colleges afgewisseld met groepsopdrachten.
Weet jij waar de koffie-of cacaobonen vandaan komen van je Caramel Macchiato of ‘Classic Hot Chocolate’ bij Starbucks? Kenia, Ethiopië, Guatemala of Colombia bijvoorbeeld? En weet je hoe, waar en onder welke omstandigheden deze worden geproduceerd, verwerkt en vervoerd?
Voedsel is van nature geografisch: het verbindt mensen onder andere met de natuur, verschillende culturen en politieke en economische systemen in verschillende delen van de wereld.
Maar hoe precies bestudeert een geograaf het wereldvoedselvraagstuk?
We gaan kijken naar welke historische, politieke én geografische factoren het huidige voedselsysteem vormen en hebben gevormd. Ook bediscussiëren we wat voedselzekerheid is en welke rol voedsel in het dagelijks leven van mensen speelt.
Wat is de invloed van klimaatverandering en sociaal-economische ongelijkheid op voedselzekerheid?
Hierna zoomen we in op verschillende alternatieve initiatieven die het voedselsysteem duurzamer, democratischer, eerlijker en transparanter proberen te maken.
Fair trade, slow food, biologisch of agro-ecologisch: wat houdt dit allemaal in?
In kleine groepjes gaan we aan de slag met de vraag in hoeverre deze initiatieven succesvol (kunnen) zijn in het veranderen van het huidige voedselsysteem.