Vervuiling door fijnstof vermindert de levensverwachting gemiddeld met een jaar. De kwaliteit van de lucht heeft dus veel effect op je gezondheid, maar wist je dat dit ook impact heeft op het klimaat?
Als de luchtkwaliteit lager is, dan zit er vaak veel fijnstof in. Dit bestaat uit hele kleine deeltjes die zich in de lucht bevinden. Hoe meer fijnstof er in de lucht zit, hoe minder straling beschikbaar is om de aarde op te warmen.
Maar hoe werkt die invloed op het klimaat dan? Daar zal deze masterclass dieper op in gaan! Je leert over de natuurkundige effecten van fijnstof op het klimaat. Ook leer je hoe je een fijnstof meetinstrument zelf kunt bouwen met behulp van een sensor. Hiermee ga je op pad om een experiment op het Science Park in Utrecht te doen.
Je krijgt les van fysici die klimaatonderzoek doen aan de Universiteit Utrecht. Je leert ook over de werkwijze van de meetsensor, die gebaseerd is op hetzelfde natuurkundige principe dat ervoor zorgt dat fijnstof zonnestraling tegenhoudt. Vervolgens zie je hoe de meetsensor in elkaar zit (thuis nabouwen is mogelijk!) en ga je hiermee metingen doen. Samen analyseren we de data van de verschillende meetplekken en vergelijken die met elkaar.
Doelgroep
Deze masterclass is voor 5 en 6 vwo’ers met natuurkunde.