U-Talent

2 havo/vwo campusdag: Droogte

Je zou het niet zeggen als je tijdens een regenachtige dag naar buiten kijkt, maar Nederland verdroogt. Althans, dat beweren wetenschappers. De afgelopen zomers waren natuurlijk best warm en er viel weinig regen. De waterschappen riepen burgers op om geen zwembaden meer te vullen of de tuin te sproeien met kraanwater. Maar een Sahara in Nederland, is dat denkbaar? Komt er in de herfst en winter niet meer dan voldoende water uit de lucht vallen om het tekort in de zomer weer aan te vullen? En is het wel een probleem dat Nederland droger wordt?

In de module ‘Droogte’ ga je ontdekken waardoor Nederland verdroogt en wat voor gevolgen dat heeft. Daarnaast ga je op zoek naar wat je zelf hieraan kunt doen. 

Programma 

Dit programma vindt plaats op de Universiteit van Utrecht (Utrecht Science Park).  

Tijdens de voorbereidende opdracht (op school) maak je een neerslagmeter en doe je een onderzoek naar de hoeveelheid neerslag in jouw woonplaats. Verder doe je een klein onderzoek naar hoeveel water er uit de bodem verdampt. Tenslotte bekijk je hoe er in de omgeving van jouw huis regenwater wordt vastgehouden en uit welke bodemsoort jouw omgeving bestaat. 

Tijdens de moduledag leer je van de U-Talent docenten alles over de verdroging van Nederland. We werken samen met de ‘droogteprofessor van Nederland’: Niko Wanders (Bekijk hier een interessant filmpje waarin Niko Wanders meer uitlegt over droogte!). Deze dag zijn we te gast op de afdeling waar hij onderzoek doet. Je krijgt een college van een onderzoeker en maakt kennis met het onderzoek dat op de UU plaatsvindt. Ook werk je aan interactieve opdrachten waarbij je een manier bedenkt om water langer vast te houden en verdroging tegen te gaan. Dit verwerk je in een artikel voor een tijdschrift over droogte. 

Doelgroep

Deze activiteit is voor 2 havo- en vwo-leerlingen.

Bij deze activiteit moet er een begeleider meekomen met de leerlingen naar de universiteit (deze geef je ook op in het inschrijfformulier).

Voorbereiden

Er is een voorbereidende opdracht van ongeveer 2 uur.

Praktische informatie

Niveau:
2 havo 2 vwo
Data:
Maandag 9, 16, 23 en 30 januari 2023 van 10:00 tot 16:00 uur
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis voor leerlingen van partnerscholen, €25,- voor externe deelnemers

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

Droogte vindt plaats in blok 2. De inschrijfperiode voor dit blok is van maandag 12 september 2022 tot en met vrijdag 14 oktober 2022.

De inschrijfprocedure voor coördinatoren is als volgt:

  1. Op de gedeelde sharepoint vind je dit reserveringsbestand. In dit excelbestand reserveer je, o.b.v. het aantal plekken waarop jouw school recht heeft, de gewenste plekken.
  2. In het reserveringsbestand vind je de link naar het aanmeldformulier. Per blok geef je de namen van de leerlingen door én de begeleider die meekomt.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool, maar wil je wel deelnemen?

De inschrijfperiode voor externe leerlingen is van maandag 17 oktober 2022 t/m zondag 4 december o.b.v. beschikbaarheid. Schrijf je in via dit formulier.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Terug naar het overzicht