Je zou het niet zeggen als je tijdens een regenachtige dag naar buiten kijkt, maar Nederland verdroogt. Althans, dat beweren wetenschappers. De afgelopen zomers waren natuurlijk best warm en er viel weinig regen. De waterschappen riepen burgers op om geen zwembaden meer te vullen of de tuin te sproeien met kraanwater. Maar een Sahara in Nederland, is dat denkbaar? Komt er in de herfst en winter niet meer dan voldoende water uit de lucht vallen om het tekort in de zomer weer aan te vullen? En is het wel een probleem dat Nederland droger wordt?
In de module ‘Droogte’ ga je ontdekken waardoor Nederland verdroogt en wat voor gevolgen dat heeft. Daarnaast ga je op zoek naar wat je zelf hieraan kunt doen.
Programma
Dit programma vindt plaats op de Universiteit van Utrecht (Utrecht Science Park).
Tijdens de moduledag leer je van de U-Talent docenten alles over de verdroging van Nederland. We werken samen met de ‘droogteprofessor van Nederland’: Niko Wanders (Bekijk hier een interessant filmpje waarin Niko Wanders meer uitlegt over droogte!). Deze dag zijn we te gast op de afdeling waar hij onderzoek doet. Je krijgt een college van een onderzoeker en maakt kennis met het onderzoek dat op de UU plaatsvindt. Ook werk je aan interactieve opdrachten waarbij je een manier bedenkt om water langer vast te houden en verdroging tegen te gaan. Dit verwerk je in een artikel voor een tijdschrift over droogte.
Doelgroep
Deze activiteit is voor 2 havo- en vwo-leerlingen.
Data
Kies uit onderstaande data:
- Maandag 8 januari 2024
- Maandag 29 januari 2024
- Maandag 5 februari 2024
- Maandag 12 februari 2024