U-Talent

Alleen voor partnerscholen

22-23 Door wie word jij beïnvloed?

Door wie word jij beïnvloed?Waarom luisteren jongeren naar bepaalde muziek? Waarom kijken ze naar bepaalde Netflix series? Waarom dragen jongeren bepaalde kleding? Wat voor studie wil je gaan doen? Welke politieke partijen spreken je meer aan dan andere?

Je zou denken dat je een individueel denkend mens bent die zijn smaak, mening en overtuigingen zelf bepaalt. Maar velen komen er niet onderuit dat hun smaak of mening overeenkomt met de smaak of mening van de mensen in hun omgeving.

Sociale beïnvloeding is een bekend fenomeen, dat ervoor zorgt dat mensen lijken op de mensen om hen heen. Een ander mechanisme wat hiervoor zorgt, is dat mensen anderen kiezen om mee om te gaan op wie ze lijken.

In deze masterclass laten we je zien hoe sociale netwerken eruit zien en hoe ze meningen en gedrag van mensen kunnen beïnvloeden.

Voorbereiden

Voor de voorbereidende opdracht (max 4 uur) zullen we jullie vragen een stukje van je eigen netwerk in kaart te brengen. Tijdens de masterclass gaan we dan dieper in op hoe sociale beïnvloeding werkt en gaan jullie in groepjes op zoek naar opvallende aspecten in jullie eigen netwerken en proberen die te verklaren.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Vrijdag 9 december van 10.00 tot 16.00 uur.
Locatie:
Universiteit Utrecht (binnenstad)
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht