Docentennetwerk wiskunde – 13 mei 2024

In dit docentennetwerk bieden we vakinhoudelijke verdieping bijvoorbeeld door middel van lezingen van wetenschappers over hun onderzoek, (vak)didactische inspiratiesessies en de gelegenheid voor onderlinge uitwisseling van kennis, ervaringen en best practices tussen VO-docenten onderling en met docenten/onderzoekers uit het HO. Het is een gezamenlijke organisatie tussen Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht.  

De bijeenkomsten zijn over het algemeen informeel en er is veel ruimte voor uitwisseling en kennisdeling. 

Programma

De Elementen van Euclides als kaartspel – Viktor Blåsjö

De deelnemers krijgen een pak kaarten waarop axioma’s en proposities van Euclides’ Elementen boek I staan afgebeeld en een aantal uitdagende opdrachten waarin de grenzen van de Euclidische meetkunde worden opgezocht. In een interactieve setting kunnen de opdrachten worden aangepakt met behulp van de kaarten. Dit stimuleert een actief en visueel begrip van Euclides’ stellingen, waardoor het wezen van de meetkunde en van diagrammatisch redeneren in een nieuw licht komt te staan. Afhankelijk van de interesse van de deelnemers kan dit leiden tot een hernieuwde beleving van prachtige bewijzen, of analyseren van de filosofische grondslagen van Euclides’ werkwijze, of het plaatsen van de Elementen in hun historische context en culturele impact, of zelfs het verkennen van niet-Euclidische meetkundes.

Welke wiskunde leren leerlingen op de basisschool? Hoe leren ze wiskunde op de basisschool?

Op deze vragen geeft Annette Markusse antwoord in een presentatie en discussiesessie.

Annette Markusse is sinds 1993 docent rekenen, wiskunde en didactiek aan de pabo. Sinds 2000 werkt ze op de Hogeschool IPABO in Amsterdam. Daarnaast is zij co-auteur van diverse educatieve uitgaven voor de basisschool en de pabo. Ze heeft onder andere meegewerkt aan de nieuwe editie van Pluspunt en De wereld in getallen en aan een driedelige didactiekserie over rekenen-wiskunde op de basisschool.

Sinds 2021 is ze hoofdredacteur van het vakblad Volgens Bartjens. Annette Markusse heeft een grote voorliefde voor speelse en onderzoekende reken-wiskundeactiviteiten.

Ze is sinds 2014 een van de ontwikkelaars van de Grote Rekendag.

Bijeenkomsten

Het docentennetwerk wiskunde bestaat uit 4 bijeenkomsten:

  • Maandag 6 november 2023
  • Maandag 15 januari 2024
  • Maandag 4 maart 2024
  • Maandag 13 mei 2024

Elke bijeenkomst begint om 16:00 en eindigt rond 20:00.

Je kunt je in één keer aanmelden voor de gehele reeks, of los per bijeenkomst.

Doelgroep

Iedereen is van harte uitgenodigd, waaronder voormalig studenten van de lerarenopleidingen wiskunde aan de HU en de UU. We vinden het belangrijk om te fungeren als een netwerk voor onze alumni.  

Praktische informatie

Start datum:
13/05/2024
Locatie:
Hogeschool Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis voor docenten van partnerscholen, €25 per bijeenkomst voor externe deelnemers

Inschrijven

Schrijf je in via dit inschrijfformulier. De registraties voor deze bijeenkomst sluiten op vrijdag 12 april 2024, dus wees er op tijd bij.

Let op: als je je eerder voor alle bijeenkomsten van het netwerk hebt ingeschreven, hoef je dit niet opnieuw te doen.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.