Docentennetwerk scheikunde – 13 maart 2024

De bijeenkomst van 13 maart is helaas geannuleerd

In de U-Talent docentennetwerken bieden we vakinhoudelijke verdieping bijvoorbeeld d.m.v. lezingen van wetenschappers over hun onderzoek, (vak)didactische inspiratie en de mogelijkheid voor het onderling uitwisselen van kennis, ervaringen en best practices tussen VO-docenten onderling en met docenten/onderzoekers uit het HO. 

Programma

De inhoud van de bijeenkomsten bestaat uit drie elementen: 

  • Vakinhoudelijke activiteit, bijv. lezingen van wetenschappers over hun onderzoek. Afgelopen jaren hebben we diverse lezingen gehad met een breed scala aan onderwerpen zoals bijv. geur en smaakstoffen, de geschiedenis van de wetenschap, medicinale planten als organisch synthetici, identificatie van verdovende middelen in forensische straatmonsters met Infrarood spectroscopie
  • (Vak)didactisch deel d.m.v. workshops, het uitwisselen van best practices en het delen van kennis over het vakspecifieke onderwijs in de bovenbouw en het eerste jaar van de universiteit. Na de lezing wordt er verbinding gemaakt met de dagelijkse lespraktijk met bijv. een demonstratie van meetapparatuur, het uitvoeren van experimenten of uitwisselen van les-ideeën.
  • Community vorming tussen VO-docenten onderling en met (bachelor)docenten van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht.

De bijeenkomsten zijn over het algemeen vrij informeel en er is veel ruimte voor uitwisseling en kennisdeling. 

Momenteel benaderen we nieuwe sprekers voor het komende cursusjaar.

Bijeenkomsten

Het docentennetwerk bestaat uit 3 bijeenkomsten:

  • Woensdag 25 oktober 2023 

Prof. Dr. Eelco Vogt, Universiteit Utrecht

De raffinaderij en het petrochemische complex van de toekomst.

De productie van brandstoffen en belangrijke bouwstoffen voor de chemische industrie vindt plaats in de raffinaderij en de petrochemie. Die zijn op dit moment vrijwel helemaal ingericht op inname van fossiele brandstoffen (Olie en Gas). Maar kan dat anders? Bijvoorbeeld met biomassa, of plastic afval? Of zelfs CO2? Wat zijn dan de mogelijkheden en wat zijn de gevolgen van de keuzes die we dan maken?

Eelco Vogt is hoogleraar Heterogene Industriële Katalyse aan de Universiteit Utrecht. Na zijn promotie in de Heterogene Katalyse in 1998 werkte hij meer dan 30 jaar in R&D en research management bij de katalysatordivisie van Akzo Nobel, later Albemarle. Sinds 2014 is hij deeltijdhoogleraar in Utrecht. In 2020 verliet hij Albemarle, en werd gewoon hoogleraar aan de UU.

  • Woensdag 7 februari 2024 

Op 7 februari zal UU docent Thomas Hartman een lezing verzorgen.

Thomas Hartman heeft aan de Universiteit Utrecht scheikunde gestudeerd en is daar vervolgens op gepromoveerd binnen het vakgebied anorganische chemie en katalyse.

Tijdens zijn werk als onderzoeker is hij steeds meer verslingerd geraakt aan het ontwerpen van wetenschappelijke illustraties en animaties. Sinds 2020 is hij daarom, naast zijn werk als onderzoeker, gedeeltelijk als zelfstandige begonnen en werkt samen met verschillende wetenschappers wereldwijd om hun onderzoek te verbeelden.

Sinds 2023 is hij helemaal overgestapt van onderzoeker naar Research and Education Designer bij de UU. Hier werkt hij onder andere aan het maken van een educatieve game voor de bachelor cursus katalyse.

In deze lezing zal Thomas een introductie geven over zijn werk als Research and Education Designer. Met name de totstandkoming van de educatieve game zal aan bod komen. We bespreken het proces vanaf het initiële idee tot het maken van de prototypes. Hierna zullen we gezamenlijk het prototype gaan bekijken.

  • Woensdag 13 maart 2024 

Elke bijeenkomst begint om 17:00 en eindigt rond 19:30.

Je kunt je in één keer aanmelden voor de gehele reeks, of los per bijeenkomst.

Praktische informatie

Start datum:
13/03/2024
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis voor docenten van partnerscholen, €25 per bijeenkomst voor externe deelnemers

Inschrijven

Schrijf je vanaf maandag 8 januari 2024 in via dit inschrijfformulier. De registraties voor deze bijeenkomst sluiten op vrijdag 9 februari 2024, dus wees er op tijd bij.

Let op: als je je eerder voor alle bijeenkomsten van het netwerk hebt ingeschreven, hoef je dit niet opnieuw te doen.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.