Docentennetwerk biologie – 4 april 2024

In het docentennetwerk biologie bieden we vakinhoudelijke verdieping en de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen met andere biologie docenten uit het VO en HO. De deelnemers kunnen zelf ideeën aandragen voor onderwerpen die zij graag zouden willen bespreken. 

Ga je mee op darmsafari?

Ieuw… bacteriën in mijn lichaam?!?

Hoe leren we onze leerlingen over micro-organismen en de belangrijke rollen die zij spelen op onvoorstelbaar veel verschillende vlakken? Hoe breng je als docent deze grote variatie aan rollen van de micro-organismen onder de aandacht bij de leerlingen? Hoe maak je iets dat zo klein en voor sommigen weerzinwekkend is, interessanter, inzichtelijk en zichtbaar?  

Tijdens deze bijeenkomst in ARTIS staat centraal wat microben voor ons lichaam kunnen betekenen. Je kunt eerst samen met andere docenten een ronde door ARTIS lopen om lesideeën en opdrachten uit te wisselen. Dé kans om een nieuwe invalshoek te bedenken om de dierentuin te ontdekken. Of misschien wil je gewoon voorwerk doen voor een bestaande opdracht. Alles is mogelijk! Om circa 16.15 word je bij de collegezaal van ARTIS verwacht waar we beginnen met de lezing. Let op, we zitten dus niet in Micropia. Dat museum is zeker wel een bezoekje waard, zelf of met je leerlingen!

Tijdens de lezing draait het om de diverse samenwerkingen die we met microben aangaan, met de nadruk op de belangrijke rol van deze micro-organismen in onze darmen. Welke impact hebben ze op ons welzijn? En kunnen we de mens beschouwen als een ecosysteem op zich? Remco Kort (VU) neemt je mee op een ontdekkingsreis door je eigen lichaam, waarbij hij de langdurige relaties belicht die we gedurende duizenden jaren met specifieke microben hebben opgebouwd. 

Voor het tweede deel van het programma verplaatsen we ons naar de UvA campus op Roeterseiland voor een gezamenlijke maaltijd. Daarna gaan we aan de slag met didactische toepassingen van microbiologie, bijvoorbeeld rond het microbioom van de mond en micro-organismen die buiten te vinden zijn. Er is ook uitgebreid de gelegenheid voor uitwisseling van ervaringen.

Na het avondeten vertellen Egija Zaura en Bastiaan Krom, allebei hoogleraar ACTA, ons meer over het microbioom van de mond en de grootschalige studie die vorig jaar van start is gegaan. Ook voeren we gezamenlijk een werkvorm uit over het belang van het microbioom voor ons lichaam. Mis dit niet!

Deze bijeenkomst wordt in samenwerking met Bètapartners georganiseerd – aanmelding gaat via hun website.

Kijktip: https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/doet-mondwater-meer-kwaad-dan-goed 

Programma

15.00 -15:15   

Vroege inloop – voor docenten die gezamenlijk door ARTIS willen lopen om ideeën uit te wisselen.

16.00 – 16:15   

Late inloop – na binnenkomst direct doorlopen naar de collegezaal.

16.30

Lezing door Remco Kort en stellen/beantwoorden van vragen.

17.45  

Verplaatsen naar UvA Roeterseiland gebouw C en avondeten.

18.45   

Lezing over microbioom, zoals boven beschreven.

20.00   Afsluiting

Bijeenkomsten

Het docentennetwerk biologie bestaat uit 2 bijeenkomsten:

  • Donderdag 16 januari 2024
  • Donderdag 4 april 2024

Inschrijven

Deze activiteit organiseren wij met onze Bètapartners. Inschrijven kan via deze link. Aanmelden kan t/m 28 maart.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Praktische informatie

Start datum:
04/04/2024
Tijdstip:
15:00 of 16:00
Locatie:
ARTIS
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open