Wereldwijd worden er activiteiten opgezet die de ambitie nastreven om in 2050 10 miljard mensen te kunnen voeden. Onderzoek, nieuwe bedrijven, wereldwijde samenwerking en gedragsverandering zijn nodig om smaakvol en gezond voedsel te maken dat duurzaam wordt geproduceerd en beschikbaar wordt voor iedereen. Het is gezonder en ook beter voor het milieu om ons voedingspatroon op te schuiven naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Wat is daar voor nodig en hoe nemen we onze leerlingen daar in mee?
Meld je aan voor deze speciale docentendag (voor biologie én scheikunde docenten) die wordt georganiseerd door Wageningen Pre-University in een samenwerking met U-Talent. De dag vindt plaats op de campus van Wageningen University.

Programma
Tijdens deze docentendag op vrijdag 12 december ontdek je hoe je het actuele thema eiwittransitie op een toegankelijke manier kunt vertalen naar je scheikunde- of biologielessen. Je leert van wetenschappers van Wageningen University wat de laatste inzichten zijn, hoort hoe bedrijven hiermee omgaan en verdiept je in praktische werkvormen tijdens excursies en workshops. Je gaat naar huis met concreet lesmateriaal en inspiratie om dit onderwerp in je eigen klas te behandelen.
Tijd | Activiteit | Spreker | Organisatie |
---|---|---|---|
9.45 | Inloop met koffie | ||
10.00 | Lezing Eiwittransitie en alternatieve eiwitbronnen | Julie Diederen | WUR |
10.40 | Lezing Eiwitten uit afval | Corjan van den Berg | Reyve |
11.20 | Rondleiding Revyve en vragen aan Corjan | Corjan van den Berg | Reyve |
Koffie en netwerkgesprek Julia Diederen | Julie Diederen | WUR | |
12.15 | Lunch | ||
13.15 | Workshops in twee rondes* | ||
15.00 | Lezing Onderzoek naar eiwittransitie (onder voorbehoud) | Maaike Nieuwland | WUR |
15.30 | Lezing Gedragsverandering | Muriel Verain | WUR |
Workshopkeuzes
- Practicum Isolatie van eiwitten – Julia Diederen (WUR)
- Eiwitten uit afval – Heleen Bot (Wageningen Pre-University)
- Eten in de toekomst – Martin Fousert (UU / U-Talent)
- Rondleiding FoodTechLab – Estke Bijl en Julia Keppler (WUR)