U-Talent

Alleen voor Ambitie

4 vwo-moduledagen

De 4 vwo-moduledagen bestaan dit jaar uit onderstaande modules. De modules bestaan uit 2 moduledagen waarbij de leerlingen aan de slag gaan met de module van hun keuze. Op dag 2 starten met voorlichting over de U-Talent Academy. Voor ouder(s) en/of verzorger(s) bieden wij een voorlichtingsavond aan op 11 april 2023 (meer informatie hierover volgt).

De keuzeonderwerpen voor de 4 vwo-moduledagen van dit jaar zijn:

Een Arduino is een klein computertje dat in je handpalm past en langzamerhand de wereld overneemt. Zowel hobbyisten als professionals gebruiken het goedkope apparaatje voor van alles: rijdende robotjes, oplossen van de rubik‘s cube of het monitoren van trillingen bij een gevoelig experiment.  In deze module ga je zelf aan de slag met Arduino: nadat je tijdens de eerste dag de basisvaardigheden geleerd hebt, ga je op dag twee de uitdaging aan om je eigen Arduino-project ontwerpen. De module is bedoeld voor iedereen; programmeer- en bouwervaring is niet nodig. Ook als je al wel ervaring hebt met programmeren en/of Arduino is er nog veel te leren! 

Deze module wordt gegeven op 20 februari en 13 maart

Onze hersenen zijn een wonder van de evolutie. Dankzij onze hersenen zijn we onder andere in staat om grote hoeveelheden prikkels en informatie uit onze omgeving op te nemen, te verwerken en er adequaat op te reageren. Dit kan omdat verschillende hersengebieden, ieder met hun eigen functie, met elkaar in verbinding staan en met elkaar communiceren. Al die verschillende hersenfuncties, die bepalen hoe je informatie verwerkt en hoe je reageert op zaken die je tegenkomt, vallen onder het begrip cognitie. 

In deze module leer je meer over de hersenfuncties die onderdeel zijn van het begrip cognitie. Je krijgt colleges over het onderwerp, ontwerpt zelf een cognitieve test, gaat in het anatomisch museum van het UMC Utrecht kijken hoe de hersenen van mensen in elkaar zitten, je doet een snijpracticum met (dierlijke) hersenen en rondt de module af met een breintaart die je zelf maakt. En mag opeten, want er zitten geen echte hersenen in 😉 

Deze module wordt gegeven op 20 februari en 13 maart én op 28 maart en 11 april

Bij deze module kijk je vanuit natuurkundig oogpunt naar de werking van het gehoor. De module begint met het ophalen van basiskennis natuurkunde over geluid (trillingstijd, amplitude) en de toepassingen daarvan op je waarneming. Daarnaast wordt nieuwe kennis aangeleerd over de werking van het oor en komen begrippen als maskering, frequentiediscriminatie en gehoorgevoeligheid aan de orde. Heel actueel aangezien onder jongeren steeds vaker gehoorschade voorkomt. 
 
Tijdens deze module krijg je les van een U-Talent docent en een gastlezing van een audioloog van het UMC. Daarnaast voer je ook enkele eenvoudige gehoortesten uit bij jezelf of een medeleerling. De module is geschikt voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in biologie (met name werking van het oor) en willen weten wat daarvan de natuurkundige principes zijn. Daarnaast is de module net zo geschikt voor leerlingen met belangstelling voor natuurkunde die in detail willen weten hoe dit toegepast wordt binnen het menselijk lichaam.  

Deze module wordt gegeven op 14  februari en 7 maart

Zure frisdranken tasten je gebit aan doordat ze het glazuur oplossen. Glazuur bestaat voor het merendeel uit hydroxyapatiet, een basische calciumverbinding, dit lost makkelijker op in een zuur milieu. Onderzoek naar hydoxyapatiet en dan met name naar het calcium in deze verbinding kan op verschillende manieren. Eén manier is via atomaire absorptie spectrometrie (AAS), een geavanceerde techniek die veel gebruikt wordt op laboratoria bij bedrijven en onderzoeksinstellingen, maar niet op een middelbare school te vinden is.  

Op de eerste dag van deze module ga je je verdiepen in het onderwerp tanderosie en schrijf je een onderzoeksplan: Wat wil je onderzoeken en hoe? Ook verdiep je je in bovengenoemde techniek.  

Op de tweede dag ga je aan de slag met je onderzoek met behulp van deze techniek en presenteer je de bevindingen door middel van een poster. 

Deze module wordt gegeven op 28 maart en 11 april

Moleculaire gastronomie is een heel breed begrip. In essentie is moleculair koken het bereiden van gerechten waarbij gebruik wordt gemaakt van chemische en fysische kennis, om de gerechten van de gewenste smaak, kleur en structuur te geven. In deze module wordt voornamelijk ingegaan op de consistentie (structuur) van voedsel. Hierbij komen de begrippen polair en apolair uitgebreid aan de orde, alsmede de moleculen die voornamelijk in voedsel voorkomen (water, vetten, koolhydraten en eiwitten) en de rol die zij spelen bij de consistentie. Er wordt diep ingegaan op de verschillende soorten dispersies (zoals emulsies en schuimen) en de stabiliteit hiervan. Verder wordt de geschiedenis van Moleculaire Gastronomie en enkele bekende Moleculair Gastronomen kort besproken en worden enkele fenomenen behandeld, zoals slow-cooking, mondgevoel en natuurlijk het maken van ijs met vloeibare stikstof. Behalve theorie (uitleg krijgen en opdrachten maken) is er ook tijd ingeruimd voor praktisch werk waarbij eigen inbreng toegejuicht wordt. 
Je hoeft geen chef-kok te zijn voor deze module, maar enige affiniteit met (het bereiden van) eten wordt op prijs gesteld. 

Deze module wordt gegeven op 14 februari en 7 maart

Geneesmiddelen spelen een essentiële rol bij de behandeling van veel ziekten. Dagelijks profiteren miljoenen mensen op aarde van het brede scala aan medicijnen dat we kennen. Maar voordat een arts of apotheker een medicijn kan voorschrijven, is er een lang traject van ontwerpen en testen aan vooraf gegaan. 

Eiwitten vervullen belangrijke functies in de cel en veranderingen in de bouw van deze eiwitten kunnen allerlei ziekten veroorzaken. Op de eerste dag leer je de over de bouw van eiwitten, waarna je vervolgens de rol van een bepaald eiwit op het ontstaan van AIDS, longkanker, tuberculose of griep bestudeert. 

Tijdens de tweede dag krijg je een college over geneesmiddelenonderzoek van een universitair docent. Daarna krijg je de opdracht een bestaand medicijn voor de aandoening die je op dag 1 hebt bestudeerd te verbeteren. Je maakt hierbij gebruik van het modelleerprogramma Yasara dat eiwitten kan visualiseren in 3D. Aan het einde van dag presenteer je het voorstel tot verbetering aan de andere leerlingen.     

Deze module wordt gegeven op 21 februari en 14 maart

Bij origami denk je snel aan het vouwen van een kraanvogel of een bloem. Dat is inderdaad een bekend onderdeel van origami. Onder andere door het gebruik van software heeft origami inmiddels veel meer toepassingsmogelijkheden dan alleen het vouwen van papier. Denk bijvoorbeeld aan airbags in auto’s: die moeten zo compact mogelijk worden opgevouwen, maar op zó’n manier dat ze ook weer heel snel kunnen uitvouwen. Of het uitvouwen van een paneel van een satelliet: zo compact mogelijk tijdens het afschieten in de raket, en zo groot mogelijk in de baan om de aarde.  

In deze module kijken we naar de wiskundige kant van origami: je gaat bewijzen dat alles wat we willen vouwen ook echt vouwbaar is. En je gaat leren hoe wiskunde je vervolgens kan helpen bij het ontwerp van vouwpatronen. Daarnaast kijken we naar origami als kunstvorm en origamitoepassingen binnen de techniek.  

Natuurlijk kun je geen origami-module volgen zonder zelf te vouwen. Dit gaan we dus ook doen, en we gaan proberen om zelf een nieuw figuur te ontwerpen, al dan niet met behulp van software. 

Deze module wordt gegeven op 13 februari en 6 maart

Je wilt muziek maken, maar kan geen instrument bespelen? Of je speelt wel een instrument, maar je wilt de muziek meer aankleden met een ritmesectie en/of geluidseffecten of je wilt het gebruiken om te leren programmeren? Dan is dit de perfecte module voor jou! In deze module leer je een programmeertaal voor muziek kennen en zet je snel de eerste stappen naar een goed flitsend geheel. Daarbij maak je gebruik van basisbouwstenen voor programmeren.  Deze bouwstenen ga je daarna gebruiken in een programmeeromgeving waarin je visuele animaties kunt maken. Deze animaties ga je uiteindelijk combineren met je gecomponeerde hit om op deze manier een videoclip te maken. Deze videoclips ga je aan elkaar presenteren aan het eind van de tweede dag. Om deze module te volgen, hoef je geen instrument te kunnen bespelen of noten te kunnen lezen. Je moet muziek en programmeren wel leuk vinden.  

Belangrijk: bij deze module moet je je eigen oortjes/koptelefoon meenemen en een eigen laptop (Windows of Mac). Is dit niet mogelijk dan moet je vooraf contact opnemen met  U-Talent@uu.nl  zodat er gezocht kan worden naar een oplossing.
De software draait niet op een Chromebook. 

Deze module wordt gegeven op 13 februari en 6 maart

Al sinds de oudheid kijkt men naar de hemel, en proberen we te verklaren wat daarin allemaal zichtbaar is. Hoewel het heelal onvatbaar groot is en ontelbaar veel sterren en planeten bevat, kunnen we met vrij simpele observaties toch veel informatie daarover vergaren, en er veel over zeggen. In deze module kijk je naar hoe we door simpelweg goed te kijken naar de hemel bijvoorbeeld de banen van planeten nauwkeurig kunnen beschrijven, en construeer je zelf, net zoals de sterrenkundigen vroeger deden, hoe de baan van zowel de aarde als Mars in elkaar zit. Verder kijk je onder andere naar hoe we de massa’s van planeten en sterren kunnen bepalen terwijl we daar nog nooit in de buurt zijn geweest, hoe we kunnen zien dat het universum aan het uitzetten is, en hoe we zelfs planeten kunnen vinden in andere planetenstelsels (zogenaamde exoplaneten), waar wellicht buitenaards leven kan bestaan. Bij deze module hoort zowel een lezing van een universitair professor die gespecialiseerd is in zwarte gaten (waar we ook op in zullen gaan), en een bezoek aan Sonnenborgh, de sterrenwacht in Utrecht. 

Deze module wordt gegeven op 21 februari en 14 maart

Deze modules worden onder voorbehoud op de campus gegeven. Onderwerpen kunnen wijzigen als de modules niet op de campus gegeven worden. Wij houden u steeds op de hoogte van het laatste nieuws via deze site.

Data

De informatieavond over de U-Talent-Academy vindt plaats op dinsdag 11 april 2023

Programma

19:00-19:15 Inloop
19:15-20:15 Informatie over de U-Talent Academy
20:15-21:00 Vragen stellen

Opgeven voor de informatieavond gaat via: informatieavond aanmeldformulier.

Voor meer informatie kunt u e-mailen naar U-Talent@uu.nl 

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo
Data:
13 februari en 6 maart, 14 februari en 7 maart, 20 februari en 13 maart, 21 februari en 14 maart en 5 april, 28 maart en 11 april
Locatie:
Op de campus
Partnerschap:
Ambitie
Terug naar het overzicht