Activiteiten

Eiwitten in kaart gebracht

In deze masterclass maak je kennis met het vakgebied proteomics: de studie naar eiwitten in de cel. Soms worden eiwitten (te) veel of juist (te) weinig aangemaakt. Ook kan een (genetische) ziekte zorgen voor de vorming van afwijkende eiwitten. Proteomics houdt zich bezig met de studie naar de regulatie van de synthese van eiwitten en naar modificaties in eiwitten.

Op de eerste dag van de masterclass krijg je een inleidend college over proteomics en ga je zelf een practicum doen. Hierin ga je een cel-extract zuiveren en een eiwit isoleren. Daarna geef je het betreffende eiwit een trypsine behandeling, zodat het eiwit splitst in kleinere stukjes. Deze stukjes kun je analyseren in de zogenaamde massaspectrometer. Tussen de twee masterclassdagen in verdiep je je kennis over massaspectrometrie, in het bijzonder over hoe deze techniek wordt toegepast binnen proteomics.

Op de tweede dag krijg je een rondleiding op de vakgroep, vertelt een onderzoeker over haar/ zijn onderzoek, bekijk je een massaspectrometer en ga je de verkregen massaspectra analyseren en beoordelen. Aan het einde van de module pas je alle kennis toe in een slotopdracht, waarbij je voorspelt hoe het massaspectrum van een bepaald eiwit eruit zal zien.

Deze masterclass is voor 5 en 6 vwo’ers met scheikunde.

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
5 & 19 februari 2018
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€55,- voor een tweedaagse masterclass inclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

De inschrijving is gesloten.

Terug naar het overzicht