Docentennetwerk wiskunde – 15 januari 2024

In dit docentennetwerk bieden we vakinhoudelijke verdieping bijvoorbeeld door middel van lezingen van wetenschappers over hun onderzoek, (vak)didactische inspiratiesessies en de gelegenheid voor onderlinge uitwisseling van kennis, ervaringen en best practices tussen VO-docenten onderling en met docenten/onderzoekers uit het HO. Het is een gezamenlijke organisatie tussen Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht.  

Programma

16:00 – 16:15 inloop

16:15 – 17:45 Solitaire, Luuk Hoevenaars

Tijdens het wiskunde gedeelte bekijken we Solitaire, het spel waarbij je met een pinnetje over een ander pinnetje mag springen om op die manier de pinnetjes van het bord te laten verdwijnen. Er zijn allerlei varianten van dit spel, het is vrijwel altijd de bedoeling om met zo min mogelijk pinnetjes te eindigen. Solitaire gaat minstens terug tot de zeventiende eeuw, toen het werd gespeeld aan het Franse hof van de zonnekoning Louis XIV maar het is waarschijnlijk nog ouder. 

Wij richten ons op de vraag hoe je met wiskunde kunt aantonen dat sommige borden en configuraties niet oplosbaar zijn. En natuurlijk laten we je niet naar huis gaan zonder een gezonde strategie om het standaard Solitaire spel dat je misschien wel thuis in de kast hebt staan wél op te kunnen lossen.

17:45 – 18:30 Diner

18:30 – 19:45 Aansluiting VO-HO, Gunther Cornelissen

Vol goede moed en energie komt de voormalige wiskunde-B leerling binnen bij de wiskunde-studie. In de eerste week begint het vak “Bewijzen in de Wiskunde”. Oei, wat een verschil. Echt? Welk verschil dan? Hier gaan we over in dialoog. Welke verwachtingen kan het vo van de wo-wiskunde scheppen? En op welke manier kunnen wij in het wo best aansluiten bij de vo-wiskunde? 

Ik bespreek ook het “SLAP”-project (Studiehouding-Leesvaardigheid-Automatisatie-Probleemoplossen) dat we vorig jaar bij wiskunde aan de UU hebben gedaan: een leraar was gedetacheerd aan de UU om 10 weken lang met eerstejaarsstudenten te werken aan vaardigheden en te overleggen over hun wiskundige welbevinden. De uitkomsten waren leerzaam en eigenlijk ook best wel ontluisterend. 

19:45 – 20:00 Afsluiting/uitloop

De bijeenkomst is informeel en er is veel ruimte voor uitwisseling en kennisdeling. 

Bijeenkomsten

Het docentennetwerk wiskunde bestaat uit 4 bijeenkomsten:

  • Maandag 6 november 2023
  • Maandag 15 januari 2024
  • Maandag 4 maart 2024
  • Maandag 13 mei 2024

Elke bijeenkomst begint om 16:00 en eindigt rond 20:00.

Je kunt je in één keer aanmelden voor de gehele reeks, of los per bijeenkomst.

Doelgroep

Iedereen is van harte uitgenodigd, waaronder voormalig studenten van de lerarenopleidingen wiskunde aan de HU en de UU. We vinden het belangrijk om te fungeren als een netwerk voor onze alumni.  

Praktische informatie

Start datum:
15/01/2024
Locatie:
Universiteit Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis voor docenten van partnerscholen, €25 per bijeenkomst voor externe deelnemers

Inschrijven

Schrijf je vanaf maandag 13 november 2023 in via dit inschrijfformulier. De registraties voor deze bijeenkomst sluiten op woensdag 10 januari 2024, dus wees er op tijd bij.

Let op: als je je eerder voor alle bijeenkomsten van het netwerk hebt ingeschreven, hoef je dit niet opnieuw te doen.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.