Docentennetwerk wiskunde – 6 november 2023

In dit docentennetwerk bieden we vakinhoudelijke verdieping bijvoorbeeld door middel van lezingen van wetenschappers over hun onderzoek, (vak)didactische inspiratiesessies en de gelegenheid voor onderlinge uitwisseling van kennis, ervaringen en best practices tussen VO-docenten onderling en met docenten/onderzoekers uit het HO. Het is een gezamenlijke organisatie tussen Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht.  

Programma

De inhoud van de bijeenkomsten bestaat uit drie elementen: 

  • Vakinhoudelijke activiteit, bijv. een lezing van een wetenschapper over zijn of haar onderzoek. Het afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld een lezing gehad over het astrolabium (een middeleeuwse instrument uit het Midden-Oosten voor sterrenkunde) gehad. 
  • (Vak)didactisch deel d.m.v. workshops en het uitwisselen van best practices. Bijvoorbeeld een bijeenkomst over Volgens Barton (o.l.v. Theo van de Bogaart) en over het formatieve assessment (o.l.v. Jörgen van Remoortere). 
  • Community vorming tussen VO-docenten onderling en met (bachelor)docenten van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht.

De bijeenkomsten zijn over het algemeen informeel en er is veel ruimte voor uitwisseling en kennisdeling. 

Bijeenkomst 6 november 2023: Nomogrammen en Thinking Classrooms

De eerste bijeenkomst gaat over Nomogrammen (zie hieronder), met een bijdrage van Jeroen Spandaw en over Thinking Classrooms met bijdragen van Margot Rijnierse en Maarten Müller over hun ervaring hiermee in de klas. 

Een nomogram is een diagram waarin bij benadering een oplossing van een vergelijking kan worden afgelezen. Nomogrammen werden gebruikt door o.a. ingenieurs, wetenschappers, piloten, militairen voor allerlei problemen en zelfs vandaag de dag worden ze in sommige domeinen nog steeds gebruikt. Bijvoorbeeld kan een elektro-ingenieur die bezig is met parallelschakelingen de vergelijking 1R1+1R2=1R oplossen door in het diagram hiernaast de rechte lijn door de punten (R1,0) en 0,R2 te snijden met de blauwe grafiek en de waarde voor de oplossing R af te lezen bij het snijpunt. 

Bijeenkomsten

Het docentennetwerk wiskunde bestaat uit 4 bijeenkomsten:

  • Maandag 6 november 2023
  • Maandag 15 januari 2024
  • Maandag 4 maart 2024
  • Maandag 13 mei 2024

Elke bijeenkomst begint om 16:00 en eindigt rond 20:00.

Je kunt je in één keer aanmelden voor de gehele reeks, of los per bijeenkomst.

Doelgroep

Iedereen is van harte uitgenodigd, waaronder voormalig studenten van de lerarenopleidingen wiskunde aan de HU en de UU. We vinden het belangrijk om te fungeren als een netwerk voor onze alumni.  

Praktische informatie

Start datum:
06/11/2023
Locatie:
Hogeschool Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis voor docenten van partnerscholen, €25 per bijeenkomst voor externe deelnemers

Inschrijven

De inschrijving voor de 1e bijeenkomst is gesloten.
Ga naar deze pagina om meer te lezen en je aan te melden voor de volgende bijeenkomst!