Het merendeel van de mensen in de wereld sterft momenteel aan chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Deze ziekten, waar je je leven lang last van houdt, worden ook wel ‘welvaartsziekten’ genoemd. Naarmate een land meer ontwikkelt, komen ze meer voor.
Overgewicht is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van chronische ziekten zoals diabetes 2, hart- en vaatziekten, darmkanker etc. Ieder pondje gaat door het mondje. Te veel suiker, zout en vet in onze voeding zijn een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van deze chronische ziekten.
Voedselproducenten proberen ons dagelijks te verleiden om deze ongezonde producten te eten. Er zou dus minder suiker, zout en vet in onze voeding moeten zitten. Maar hoe meet je nu een suiker als glucose in bijvoorbeeld een sportdrankje en hoe bepaal je nu hoeveel vet er in een gevulde koek zit?
Doelgroep
Deze masterclass is voor leerlingen uit 4 havo/vwo met interesse in scheikunde en laboratoriumonderzoek.