Activiteiten

Alleen voor partnerscholen

Schoon water door schimmels – Online versie!

Deze masterclass wordt online gegeven in verband met de uitbraak van het coronavirus. 

Naast dat water onze eerste levensbehoefte is, wordt water ook veel gebruikt in de industrie voor het produceren van kleding, voedsel en de schoonmaak. Maar wat gebeurt er met vies water? Hoe wordt het weer schoon water?

Er komen steeds complexere stoffen in ons grondwater terecht. Denk aan verschillende medicijnen, zoals hormonen uit de pil en pijnstillers, maar ook bestrijdingsmiddelen tegen insecten, bacteriën en schimmels. Deze gevaarlijke stoffen hebben een effect op de natuur. De concentratie in rivieren en meren neemt toe. De grote vraag is: hoe kunnen we deze concentratie verminderen?

Onderzoekers zijn druk bezig met het zoeken naar efficiënte oplossingen. Hiervoor proberen ze gebruik te maken van de natuur: dit heet biomimicry. Enzymen kunnen helpen bij het afbreken van de stoffen in het grondwater. In de natuur zijn enzymen vaak afkomstig van bacteriën, planten en schimmels, elk met hun unieke voor- en nadelen.

Deze masterclass wordt dit jaar online aangeboden in twee delen.  

Deel 1:
Deel 1 is voor iedereen te volgen en bestaat uit een opdracht van ~4 uur. Na deze opdracht weet je hoe waterzuivering werkt, tegen welk probleem de industrie aanloopt, en hoe dit opgelost kan worden.

Je moet deel 1 hebben afgerond om mee te mogen doen aan deel 2. Als je je hebt opgegeven voor deel 2, sturen we je de opdracht toe via de mail.

De opdracht van deel 1 plaatsen we binnenkort echter ook online op deze pagina (je kan die dus ook maken zonder mee te doen aan deel 2).

Deel 2:
Deel 2 vindt online plaats via Microsoft Teams op 4 juni van 14 – 16.30 uur.
Voor deel 2 moet je je van tevoren opgeven (zie onderaan deze pagina bij Inschrijving). Dit deel bestaat uit een online college, waarin je meer uitleg krijgt over specifieke enzymen uit schimmels en hoe die werken. Daarna krijg je de resultaten van 4 experimenten van wetenschappers te zien. Je gaat deze resultaten online analyseren en op basis daarvan geef je een advies aan de waterzuiveringsindustrie.

Lees het interview met de ontwikkelaar van deze masterclass

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo
Data:
Donderdag 4 juni 2020 van 14 uur tot 16.30 uur.
Locatie:
Deel 1 kan je zelfstandig thuis maken. Deel 2 van deze masterclass vindt online plaats via Microsoft Teams.
Partnerschap:
Ambitie Connectie
Prijs:
Gratis, alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven

Deel 2 van de masterclass is enkel toegankelijk voor leerlingen uit 4- en 5-vwo van onze partnerscholen.

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen vanaf nu aanmelden via het inschrijfformulier . Leerlingen worden geplaatst op volgorde van aanmelding. Je kan leerlingen aanmelden tot en met 22 mei.

Terug naar het overzicht