U-Talent

Schoon water door schimmels

Naast dat water onze eerste levensbehoefte is, wordt water ook veel gebruikt in de industrie voor het produceren van kleding, voedsel en de schoonmaak. Maar wat gebeurt er met vies water? Hoe wordt het weer schoon water?  

Er komen steeds complexere stoffen in ons grondwater terecht. Denk aan verschillende medicijnen, zoals hormonen uit de pil en pijnstillers, maar ook bestrijdingsmiddelen tegen insecten, bacteriën en schimmels. Deze gevaarlijke stoffen hebben een effect op de natuur. De concentratie in rivieren en meren neemt toe. De grote vraag is: hoe kunnen we deze concentratie verminderen?  

Onderzoekers zijn druk bezig met het zoeken naar efficiënte oplossingen. Hiervoor proberen ze te kijken naar en gebruik te maken van de natuur: dit heet biomimicry. De natuur heeft eiwitten die dingen kunnen afbreken, dit zijn meestal enzymen. Enzymen zijn in de natuur vaak afkomstig van bacteriën, planten en schimmels, elk met hun unieke voor- en nadelen. 

Ter voorbereiding op de masterclass maak je een opdracht van ~4 uur. Op de dag zelf krijg je college van een wetenschapper, onderzoek je met je medeleerlingen de beste bron van enzymen voor waterzuivering en ga je hierover in debat. Ook voer je een practicum uit over het meten van enzymatische activiteit en het effect van enzymen op kleurstoffen uit de (kleding)industrie. Deze kleurstoffen komen in water terecht en moeten verwijderd zijn voordat het water naar een waterzuiveringsinstallatie gestuurd wordt.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van ca. 4 uur. 

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo
Data:
Woensdag 7 juni 2023 van 9:30 - 15:30 uur
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€35,- exclusief lunch. Gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier dat ook te vinden is op deze pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties van de masterclass sluiten op vrijdag 19 mei 2023, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht