Activiteiten

Forensisch tekstonderzoek

Aan de manier waarop iemand Nederlands schrijft, kun je veel aflezen. Zo werd de romanschrijver Arnon Grunberg al snel ontmaskerd toen hij dacht zich achter het pseudoniem Marek van der Jagt te kunnen verschuilen. Zijn stijl verraadde hem. En misdadigers blijken zichzelf te kunnen verraden door de manier waarop ze bijvoorbeeld interpunctie in hun appjes gebruiken.

Deze masterclass begint met een kort college over het soort (forensisch) onderzoek waarmee je iemands persoonlijke stijl kunt vaststellen maar ook iets kunt zeggen over hoe begrijpelijk bepaalde teksten zijn. Daarna doe je zelf twee soorten forensisch tekstonderzoek.

Je maakt kennis met een computertool waarmee je de begrijpelijkheid van Nederlandse teksten kunt bepalen. Hoe begrijpelijk zijn kranten, in vergelijking met Nederlandse romans?

En we duiken in de onopgeloste case van het Wilhelmus: geschreven rond 1570, maar al die eeuwen zijn we er niet achter gekomen wie het lied schreef. Gaat de computer dat wel kunnen onthullen?

We bekijken in deze masterclass hoe de computer dergelijk forensisch onderzoek uitvoert, en denken na over hoe dat nog beter en nog slimmer zou kunnen.

Doelgroep:
Deze masterclass is voor 5 havo-leerlingen en 4, 5 en 6 vwo’ers.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 3 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Donderdag 21 november 2019
Locatie:
Historische binnenstad van Utrecht
Partnerschap:
Alfa/gamma Open
Prijs:
€ 35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent alfa-gamma partnerschool is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent alfa-gammacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool, maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht