Docentennetwerk biologie – 16 januari 2024

In het docentennetwerk biologie bieden we vakinhoudelijke verdieping en de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen met andere biologie docenten uit het VO en HO. De deelnemers kunnen zelf ideeën aandragen voor onderwerpen die zij graag zouden willen bespreken. 

Het docentennetwerk biologie wordt gezamenlijk door U-Talent en Bètapartners georganiseerd. De bijeenkomst van 16 januari wordt gehouden op de Universiteit Utrecht.

Programma

‘Iew! Ik kom echt niet in de buurt van die vieze schimmels hoor!’ Hoe leren we onze leerlingen over micro-organismen en de belangrijke rollen die zij spelen op onvoorstelbaar veel verschillende vlakken? 

Een kleine greep uit het nieuws: ’multifunctioneel micro-organisme ruimt koolstof op in oceanen’, ‘RIVM bereidt zich voor op uitbraak van nieuwe schimmelziekte. Wat is dit voor schimmel?’ (Candida auris) en ’Obesitas: mede mogelijk gemaakt door de micro-organismen in uw darmen?’. Hoe breng je als docent deze grote variatie aan rollen van de organismen binnen deze rijken onder de aandacht bij de leerlingen? Hoe maak je iets dat zo klein en voor sommigen weerzinwekkend is interessanter, inzichtelijk en zichtbaar?  

In twee gekoppelde docentenactiviteiten staat het thema micro-organismen dit jaar centraal. We geven je kennis en handvatten voor je lessen. Elke bijeenkomst bestaat uit: 

  • Een lezing door een vakinhoudelijk professional/onderzoeker: tijdens de eerste bijeenkomst is dat Han Wösten over duurzame toepassingen van schimmels en tijdens de tweede bijeenkomst spreekt Remco Kort over het microbioom in de darmen en invloed op gezondheid. 
  • Een vakdidactisch deel: het uitwisselen van best practices door VO-docenten en vakdidactici. Zodra de precieze invulling van het vakdidactisch deel bekend is zullen we die op deze pagina vermelden.
  • Communityvorming: netwerken onder het genot van een maaltijd.

Je gaat naar huis met actuele inzichten en nieuwe ideeën om micro-organismen op verschillende manieren een rol in jouw lessen te geven. Deze docentenactiviteiten zijn een professionele leeromgeving voor docenten (in opleiding) en toa’s, met medewerking van opleiders en (bachelor)docenten. 

Bijeenkomst 16 januari: Schimmels (Universiteit Utrecht)

16:00 – 17:30 | Introductie & lezing Han Wösten (UU)

De wereld beschimmelt!

Schimmels spelen een belangrijke rol in de natuur, onder andere in de afbraak van dood organisch materiaal. Deze eigenschap van schimmels kunnen we gebruiken om onze economie duurzamer te maken. Zo kunnen schimmels gebruikt worden in de eiwittransitie en in de zuivering van water van moleculen zoals hormonen, pesticiden, en PFAS. Daarnaast kunnen schimmels worden gebruikt om materialen te vervangen die gepaard gaan met veel energie gebruik en uitstoot van CO2. Het ontwikkelen van deze materialen zal in de lezing worden toegelicht; het zal blijken dat schimmels bondgenoten zijn en niet onze vijand zoals veel mensen in eerste instantie zullen denken.   

17:30 – 18:30 | Warme maaltijd

18:30 – 20:00 | Vakdidactische uitwerking en afsluiting Emma Versteegh & Sanne Korte

Slijmschimmels: informatie en practicum. Wat zijn slijmschimmels, hoe kweek je ze en wat kunnen leerlingen er tijdens de les of profielwerkstuk mee doen? Als alles goed gaat, krijgen jullie stukjes slijmschimmels mee om er thuis of op school mee aan de slag te gaan!

Bijeenkomsten

Het docentennetwerk biologie bestaat uit 2 bijeenkomsten:

  • Dinsdag 16 januari 2024 (op de Universiteit Utrecht)
  • Donderdag 4 april 2024 (op de Vrije Universiteit)

Inschrijven

Schrijf je in via dit inschrijfformulier. De registraties voor deze bijeenkomst sluiten op vrijdag 15 december 2023, dus wees er op tijd bij.

Let op: als je je eerder voor alle bijeenkomsten van het netwerk hebt ingeschreven, hoef je dit niet opnieuw te doen.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Praktische informatie

Start datum:
16/01/2024
Tijdstip:
16:00
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis voor docenten van U-Talent partnerscholen en Bètapartners lidscholen, €25 per bijeenkomst voor externe deelnemers