Excursie naar de fabriek

Op een herfstige donderdag in november bezocht een groep van 37 leerlingen de kartonfabriek Folding Boxboards in Eerbeek, het papierdorp waar van oudsher veel van dergelijke fabrieken gevestigd zijn. Ter plaatse kregen zij een heldere uitleg over het reilen en zeilen bij de fabriek en werden voorbeelden gegeven van wat voor verpakkingen de fabriek zoal maakt, waarbij plastic vervangen wordt door duurzaam karton. Denk aan de bakjes voor patat die vet goed moeten kunnen afweren of de sleeves van boemboe kruidenmelanges die aan de binnenkant bedrukt zijn met een recept. De leerlingen konden ter plekke ook bekijken uit hoeveel laagjes een simpel stukje karton bestaat.

Na de presentatie en een verfrissing volgde een rondleiding door de fabriek zelf, waar de enorme bergen houtsnippers waar karton van gemaakt wordt te zien waren. Deze snippers worden vervaardigd uit duurzame bossen. Ook bekeken we de coating afdeling en de lopende banden waar de grote rollen karton van af komen. Het gaf een goed beeld van wat er allemaal bij komt kijken om karton op een duurzaam wijze te produceren.

Deze informatieve middag vraagt om een vervolg en dat komt er ook, op 13 juni 2024. Deze keer een kleinschaliger fabriek in Heelsum (https://schutpapier.nl/) nabij Ede-Wageningen, waar we meer te weten komen over hoe nieuwe grondstoffen worden ingezet om papier te maken. Er is plek voor 25 leerlingen dus wees erbij!