U-Talent

Aanbod buiten U-Talent

Op verschillende plekken in Utrecht en omgeving worden activiteiten georganiseerd die interessant zijn voor docenten en/of hun leerlingen. Bekijk hieronder de mogelijkheden.

Benieuwd wat de UU nog meer doet voor het voortgezet onderwijs? Bekijk het aanbod voor leerlingen en professionals.

 • logo studium generaleStudium Generale
  De Utrechtse Studium Generale streeft naar academische verbreding en verdieping, naast studie of werk. De lezingen die zij organiseren beslaan een brede range aan vakgebieden. Ook bètagerelateerde lezingen staan regelmatig op het programma.
 • UMCU publiekslezingen
  Het UMCU organiseert een of twee keer per maand publiekslezingen over bepaalde ziektebeelden, onderzoeksmethodieken en recente medische ontwikkelingen. De lezingen zijn gratis en vinden plaats in het UMC Utrecht op de Uithof. Inschrijven kan via de website van het UMC.
 • KNAW
  logo knapDe Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen organiseert wekelijks lezingen en bijeenkomsten over actuele wetenschappelijke ontwikkelingen of over de wetenschap achter de actualiteit. Een deel van de lezingen gaat over bètawetenschappen. De meeste lezingen zijn bedoeld voor een breed publiek.
 • Natuurkundig Gezelschap Utrecht
  Het Natuurkundig Gezelschap organiseert maandelijkse bijeenkomsten, elk over een actueel onderwerp uit de natuurkunde of een aanverwant gebied. Toonaangevende onderzoekers komen over hun werk vertellen. Uitgangspunt is dat de lezingen goed te volgen moeten zijn door studenten, leraren en leden van het genootschap.
  De lezingen vinden plaats in het Koningsbergergebouw op de Uithof. Via de site kunt u zich inschrijven voor de lezingen.
 • Reizende DNA-labs (UU/UMC Utrecht)
  De Reizende DNA-labs slaan een brug tussen het onderwijs en de nieuwste  wetenschappelijke inzichten in de life sciences. Er zijn zes DNA-labs ontwikkeld waarbij studenten van Nederlandse universiteiten een twee tot drie uur durend practicum over DNA in de klas uitvoeren. Alle DNA-labs reizen door heel Nederland en zijn bedoeld voor de bovenbouw havo/vwo. Vanuit Utrecht gaat het DNA-lab over kankeronderzoek. In 2021 is daarnaast een nieuw practicum opgezet vanuit Utrecht over maatschappelijke vraagstukken rondom embryo-onderzoek.
 • Katalyse en gaschomatografie in de klas (UU)
  Net als veel andere thema’s uit de scheikunde blijft katalyse voor leerlingen vaak een ongrijpbaar begrip tot ze er zelf mee aan de slag gaan. Het departement Scheikunde van de Universiteit Utrecht heeft daarom samen met onderzoekscentrum MCEC (Netherlands Center for Multiscale Catalytic Energy Conversion) de krachten gebundeld en een rondreizend practicum ontwikkeld voor 5/6 vwo waarbij leerlingen zelf het principe van katalyse kunnen ontdekken in de klas.
 • Ioniserende Stralen Practicum (UU)
  Het Ioniserende Stralen Practicum (ISP) biedt leerlingen op havo/vwo-scholen in Nederland de mogelijkheid tot het uitvoeren van experimenten met radioactieve bronnen en röntgentoestellen. Daartoe beschikt het ISP over een drietal mobiele practica met experimenten die ter plaatse op de scholen worden opgebouwd. Daarnaast is er een practicumzaal in het Minnaertgebouw van de Universiteit Utrecht waar leerlingen van scholen uit de regio Utrecht de experimenten kunnen uitvoeren.
 • Geologische leskist
  Het vaksteunpunt NLT heeft een leskist ter beschikking voor het zogenoemde ‘paardenpracticum’. In de leskist liggen beenonderdelen en gebitsonderdelen van verschillende soorten paardachtigen. De bedoeling is dat leerlingen met deze fossielen proberen te achterhalen hoe de manier van voortbewegen en hoe het gebit in de loop van de tijd is veranderd. Ook wordt de afstammingslijn van de paardachtigen te gereconstrueerd.
 • Op zoek naar wetenschappelijke artikelen op het niveau van scholieren? Neem eens een kijkje op de onderstaande websites.
 • Faces of Science
  Jonge wetenschappers geven een inkijkje in hun leven en hun onderzoek aan de hand van filmpjes, blogs, artikelen en meer.
 • MCEC Matters
  Website met nieuws van het Netherlands Center for Multiscale Catalytic Energy Conversion.
 • Scientias
  Het laatste nieuws en achtergronden over wetenschap en technologie, o.a. over het heelal, nieuwe innovaties, onze planeet en de mens
 • Van 2 tot en met 21 oktober landt de reizende tentoonstelling Imaginary in Utrecht. Deze tentoonstelling over de pracht en kracht van de wiskunde is vrij toegankelijk. De tentoonstelling omvat talrijke topkwaliteit-posters, een reeks 3D-objecten, puzzelopstellingen en meerdere interactieve apps waar je als bezoeker mee aan de slag kunt gaan via grote touchscreens. Wiskunde: verrassend divers, aansprekend mooi en verbluffende toepassingen! In Utrecht wordt er een speciaal programma georganiseerd voor schoolbezoeken met rondleidingen en toegankelijke lezingen.

  U-talent organiseert ook een masterclass over de pracht en kracht van wiskunde. Tijdens deze masterclass zullen we met de leerlingen de tentoonstelling bezoeken en een lezing bijwonen. Kijk hier voor meer informatie over de masterclass.

  Kijk op deze pagina voor meer informatie en voor het reserveren van rondleidingen en lezingen, en bekijk de flyer hieronder.