Nieuws

27 november 2018

Uitdagende practica bij Utrechtse EUSO voorronde

“Uitdagende practica doen op de universiteit” is voor de meeste deelnemers de belangrijkste reden om mee te doen aan de European Union Science Olympiad (EUSO). 

Uitdagend was het zeker! Tijdens de Utrechtse voorronde, die plaatsvond op maandag 26 november op de Universiteit Utrecht, voerden de leerlingen een pittige scheikunde- en natuurkundeproef uit. Teams van drie leerlingen van scholen in de omgeving streden om de eerste plaats: een plek in de nationale finale. De EUSO is een wedstrijd voor havo- en vwo-leerlingen en heeft als doel het uitdagen en stimuleren van geïnteresseerde en getalenteerde leerlingen op het gebied van wetenschap.

Deze felbegeerde eerste plaats ging naar Tristan Boutkan, Casper Tops en Salle Vonhof van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. Ze maken daarmee kans op een plek in de Europese finale in Almada (Portugal).

De leerlingen gingen serieus en enthousiast aan de slag met proeven. Tussendoor was er een lekkere lunch en ’s middags werden ze rondgeleid door twee studenten van de studievereniging van natuurkunde terwijl de jury bepaalde wie de winnaars waren.

De tweede en derde plaats gingen naar Jenna Zaagsma, Anna Sofie Krämer en Lucas Bervoets (Ichthus Lyceum) en Fenne Bijtenhoorn, Emma Nielen en Daan Karssing (Stedelijk Gymnasium Haarlem).