U-Talent

6 december 2019

U-Talentscholen presenteren schoolprojecten in Portugal

Science on Stage is een Europees Netwerk voor bètadocenten. Om het jaar organiseert Science on Stage een internationaal festival, waarbij elk land een delegatie mag selecteren voor deelname. Dit jaar vond het plaats in Cascais, Portugal, van 31 oktober t/m 3 november. De geselecteerde deelnemers konden tijdens de onderwijsmarkt hun project presenteren aan alle andere deelnemers uit wel 30 landen.

Ook Nederland was dit jaar weer aanwezig met zeven onderwijsideeën voor het basis- en middelbaar onderwijs. De delegatie bestond voor een groot deel uit docenten van diverse U-Talentscholen. Wilma Akkerman (St. Bonifatiuscollege) presenteerde haar “Boni Science Center” project waarbij leerlingen een eigen NEMO ontwerpen voor ouders en collega’s. Andrea van Bruggen deelde het project “Proteomics, identificatie van eiwitten met massaspectrometrie”. Dit  project was ontwikkeld voor U-Talent, maar intussen bewerkt tot een schoolproject dat is uitgetest op het Willem van Oranje College. Het Albatross project van Conny Jasperse (Het Nieuwe Lyceum) werd door de jury zelfs uitgekozen als “highly commended project”. In dit project staan de leerlingen stil bij het plastic afvalprobleem en gaan ze nadenken hoe ze zelf een steentje kunnen bijdragen aan het oplossen van dit milieuvraagstuk.

Alle posters van de deelnemers staan inmiddels in zes categorieën gerangschikt op de website van Science on Stage. Bekijk ze eens en laat je inspireren door interessante onderwijsideeën ontwikkeld door enthousiaste bètadocenten uit heel Europa.

Over twee jaar wordt in Praag weer een festival georganiseerd. Dan heb ook jij de kans om “best practices” uit te wisselen en geïnspireerd te raken door ruim 400 internationale collega’s. Voor de selectie van de Nederlandse delegatie zal in het najaar van 2020 een voorronde worden gehouden. Via de website van Science on Stage Nederland zal je hierover worden geïnformeerd.