U-Talent

4 maart 2019

Tweede prijs voor De Amersfoortse Berg met Escape Rooms in de klas

Op 19 februari 2019 vond de uitreiking van de Onderwijsprijs Provincie Utrecht plaatst. Wiskundedocenten Serge ten Broek en Kiki Davenschot hebben zilver gehaald in de categorie VO met hun innovatieve project over escape rooms. “We waren op zoek naar een manier om onze leerlingen aan te spreken op hun creativiteit en vindingrijkheid en dat op een wijze waarbij leerlingen de ruimte krijgen om zelf initiatief te nemen en eigenaarschap te tonen”, aldus Kiki Davenschot.

We waren op zoek naar een manier om onze leerlingen aan te spreken op hun creativiteit en vindingrijkheid.

Onder begeleiding van een groep enthousiaste leerlingen uit 4 vwo toverden acht klassen in een week tijd zestien lokalen om tot prachtige escape rooms. De week startte met het spelen van een escape room die was ontworpen door de 4 vwo’ers. Vervolgens kregen de leerlingen lesjes cryptografie en een inspiratiebijeenkomst. Daarna gingen ze aan het werk. Er werden puzzels bedacht, thema’s gekozen, introductiefilmpjes gemaakt, decors ontworpen en alles werd gepitched aan een jury. Aan het eind van de projectweek hebben andere klassen en ouders de escape rooms getest en was er een feestelijke prijsuitreiking. De professionele en originele escape rooms maakten veel indruk.

U-Talent docentenprogramma

Kiki en Serge hadden de cursus Ontwerp een Escape Room uit het U-Talent docentenprogramma gevolgd. Hierin leer je met collega’s een Escape room ontwerpen en de leerlingen coachen tijdens het proces. Inschrijven voor het programma van dit jaar is nog mogelijk.

Andere prijzen

De 1e en 3e prijs in de categorie VO werden overigens ook gewonnen door U-Talent partnerscholen. Revius Lyceum Doorn kreeg de 1e prijs en het Openbaar Lyceum Zeist de 3e prijs.