1 mei 2018

Hannover Messe: maakt enthousiast voor techniek

Op 23 en 24 april namen 4-havo en 5-vwo scholieren deel aan een tweedaagse excursie naar de Hannover Messe. De leerlingen bezochten de campus van de Universiteit Twente voor een Science Day en brachten vervolgens een bezoek aan de Hannover Messe. NLT & Science docent Bart Kappé ging namens het VeenLanden College mee en schreef het volgende reisverslag.

Techniek is op veel middelbare scholen een ondergeschoven kindje. Als je de “pech” hebt met twee rechterhanden geboren te zijn en op de havo of het vwo zit, moet je vaak op die handen zitten tot na het eindexamen. Dat leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo wel degelijk grote belangstelling hebben voor techniek bleek uit het aantal aanmeldingen voor de Hannover Messe excursie. Ruim 600 leerlingen namen deel aan de Hannover Messe (een Duitse industriebeurs) en de voorafgaande campusdag bij de Universiteit Twente. Deze tweedaagse activiteit werd georganiseerd door 9 Nederlandse universiteiten en hogescholen.

De ontvangst op de Universiteit Twente was grandioos. Een lezing van Ben Feringa, Nobelprijswinnaar en rasverteller over zijn inspiratie voor wetenschap en onderzoek.  Er was keuze uit werkbezoeken aan ongeveer 10 laboratoria. Daarnaast waren er lezingen over evenzoveel onderwerpen van bevlogen techneuten, die al dat ingewikkelds toch duidelijk en boeiend presenteerden.

Hannover Messe: megabeurs
De Hannover Messe is een technologiebeurs van en voor de Duitse industrie. Denk groot, veel, meer, en je bent er nog lang niet. Meer dan twintig hallen met robots en automatisering, maar ook met energie, onderzoek, onderdelen en toebehoren. Ook op de beurs zijn we geweldig ontvangen, met een VIP programma met o.a. Prins Constantijn over ‘Startups’.

De beurs zelf is een overweldigende sprookjeswereld met ongelofelijk veel techniek. Zo veel dat je er vanzelf anders naar gaat kijken:

  • Waar is het druk? Robots!
  • Welke stands zijn het grootst? Siemens?
  • Waar is het rustig? Onderdelen, en de stands van Rusland en andere verre landen.
  • Waar zijn de mooiste pennen en gadgets te krijgen? Fietsvlaggen, hoepels of een cowboyhoed?!

Na twee enerverende dagen zijn de leerlingen moe maar voldaan naar huis gereden. Ik heb de stellige overtuiging dat de belangstelling en het enthousiasme voor techniek en technologie bij de meesten flink is gegroeid. Dit smaakt absoluut naar meer.

Leerlingen van het Christelijk Lyceum Veenendaal en het Pallas Athene College vertelden het volgende over de excursie:

“We zijn gisteren teruggekomen van een druk, maar heel leuk bezoek aan de Hannover Messe! We hebben onder andere een rondleiding gehad door het Nanolab op de campus in Twente, de lezing bijgewoond van meneer Feringa en de structuur van kiwipudding onderzocht.”

Het volledige avontuur van Menno, Myrthe, Rens, Jaap, Derk, Dounia, Safouan en Marilotte is te zien in een zelfgemaakte vlog. Met de vlog doen ze mee aan een prijsvraag. Daarom wordt deze pas eind mei online geplaatst.

Prijsvraag
Op de Hannover Messe hebben groepjes scholieren vlogs van maximaal 3 minuten gemaakt. Ze bezochten hiervoor minimaal 5 bedrijven met verschillende innovaties, technologieën en/of grensverleggende producten die hun belangstelling wekten. Ze bekeken de stands, stelden vragen en maakten natuurlijk videobeelden. De winnaars mogen kiezen uit een opvouwbare drone, een Fitbit activity watch of kaartjes voor een pretpark.