22 mei 2017

Blik op U-Talent College

logo U-TalentOp 11 mei was de eerste voorlichtingsdag voor 52 leerlingen en ouders voor de pilot van U-Talent College. De scholen, die aan deze pilot meedoen,  hebben geïnteresseerde, gemotiveerde en nieuwsgierige bèta-leerlingen gekozen die deze dag mochten volgen. Uiteindelijk zullen de scholen zelf 25-28 leerlingen selecteren voor het College.

Zij gaan een anderhalf jaar durend programma volgen op de HU. Dit bestaat uit vijf masterclasses en een groot project met vier bijeenkomsten, waarbij een tweedaagse activiteit met overnachting in september de start is. Dit laatste zal  zeker bijdragen aan het vormen van de learning community, die met elkaar dit  programma volgt, om samen en van elkaar te leren.  Het geheel resulteert in een certificaat, waarmee aangetoond kan worden dat de leerling in een vroeg stadium een extra programma heeft gevolgd. Een honourstraject op de vervolgopleiding kan hiervan een mooie voortzetting zijn.

In het ochtendgedeelte kregen de leerlingen een presentatie over U-Talent College en wat het inhoudt om hieraan mee te doen. Daarnaast liet Hans van de Wetering de leerlingen na een introductie een spel spelen, waarbij ze moesten nadenken over hun eigenschappen en kwaliteiten. Dat was de basis voor de indeling van de vier groepen die ieder een workshop volgden na de lunch. Sensoren en zintuigen was het overkoepelende thema waar verschillende studierichtingen een andere invalshoek voor hadden.

Aan het einde van de middag presenteerden de groepen het geleerde aan elkaar. Ondertussen werden de ouders ontvangen met een welkomstpraatje van Berenice Michels (directeur U-Talent), waarna zij een uitgebreide voorlichting over  het programma kregen van Willeke Dikkerboom en Hermien Vossebeld. Dit werd zeer op prijs gesteld. “Top dat we er in zo’n vroeg stadium bij worden betrokken.” “Wat een prachtkans die jullie bieden.” “Hadden wij maar zoiets toen we op school zaten.”

Om 5 uur kwamen ouders en leerlingen bij elkaar om onder het genot van frisdrank en een hartig hapje ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Enthousiaste verhalen van de leerlingen over de workshop die ze gevolgd hadden:

“Gaaf mam, ik heb een robotje gebouwd”
“Zo cool om te zien wat je met sensoren kan doen”
“Ik hoop toch zo dat ik mee mag doen”

Kortom een zeer geslaagde dag die enthousiaste reacties opleverden.

De meewerkende scholen zijn: Het Corderius, Nieuw Lyceum, Goois Lyceum, Herman Jordan, Calls College, ’t Hooghe Landt en De Werkplaats.