U-Talent

8 juni 2016

Winnaars U-Talent conferentie 2016: Honing op de wonde

Carmen van de Waterbeemd en Nicole van Dijk, de leerlingen van Het Baarnsch Lyceum die het bètafestival op de U-Talent conferentie wonnen, vertellen over hun project.

honing“Vorig jaar kregen we van een van onze docenten een artikel over honing: “Honing op de Wonde”. Na het lezen van het artikel vroegen wij ons af of het een fabel of een feit is dat honing een bacteriedodende werking heeft.  Om die vraag te beantwoorden hebben wij zelf een onderzoek opgezet en uitgevoerd.
We hebben eerst zelf huidbacteriën gekweekt door agarplaten te gieten en daar met onze handen overheen te gaan. Na een paar dagen hebben we van die plaat een kolonie bacteriën in bouillon gezet, die we weer een paar dagen later naar de andere agarplaten hebben overgebracht. Toen we de bouillon op de agarplaten hadden overgebracht en hadden laten drogen, legden we daar een filtreerpapiertje, dat was doordrenkt met honing, op. Een dag later hebben we de halo’s opgemeten en daar onze resultaten op bepaald.
Uit de resultaten bleek dat de honing wel degelijk bacteriën had gedood, terwijl een blanco en bijvoorbeeld sacharosewater geen effect gaven.  De verklaring achter dit verschijnsel zit waarschijnlijk in het feit dat honing het glucose-oxidase enzym bevat en onder invloed van dit enzym kan glucose en water worden omgezet in gluconzuur en waterstofperoxide.
Het is dus een feit en geen fabel dat honing een bacteriedodende werking heeft, maar hoe het nou precies zit, daar valt nog veel aan te onderzoeken!”