Nieuws

16 mei 2019

U-Talent docent Sander vertelt: Excursie CERN

Begin april vertrok een deel van onze U-Talent Academy leerlingen met de bus naar Genève om op bezoek te gaan bij CERN, de Europese organisatie die onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Een van de U-Talentdocenten die mee was, Sander Dik, legde verslag van deze reis!

“Op maandag hebben we een aantal rondleidingen gehad op het terrein van CERN en hebben we het ATLAS experiment en de ELENA gezien. Bij het ATLAS experiment hebben we uiteraard de controlekamer gezien en kregen we een 3D-video te zien over het doel en de mogelijkheden van ATLAS. Helaas mochten we niet naar het daadwerkelijke apparaat in verband met werkzaamheden, maar gelukkig waren er nog genoeg andere zaken te doen, zoals een bezoek aan ELENA. Dit is een deeltjesvertrager, wat wij allemaal wel raar vonden aangezien CERN bekend staat om zijn deeltjesversnellers. Bij ELENA mochten we wel langs alle apparatuur lopen (zie foto) en hebben we te horen gekregen dat Dan Brown met zijn boek Angels and Demons een stuk vooruit loopt op de technologie van het CERN wat betreft het maken van antiprotonen.

“ Ondanks de lange busreis, was dit bezoek aan CERN een groot succes en de leerlingen denken daar net zo over!”

Op dinsdag hebben we een bezoek gebracht aan een spin-off bedrijf dat zich bezighoudt met het detecteren van straling in medische toepassingen. Hier hebben we een super leuke demonstratie gezien van wat je zoal kan doen met vloeibare stikstof, zoals het laten zweven van magneten boven een supergeleider.

Ter afsluiting hadden we ook nog enige tijd over om lekker door Genève te lopen en te genieten van mooie uitzichten. De groepjes leerlingen hadden hun rode CERN-truien aan, bedacht door de truiencommissie, wat zeer handig was; we konden steeds zien waar onze leerlingen zich bevonden. Ondanks de lange busreis, was dit bezoek aan CERN een groot succes en de leerlingen denken daar net zo over!”