Nieuws

20 december 2018

Thesissymposium Jaarklas 2019 groep C

Op dinsdag 15 januari 2019 vindt het Thesissymposium van de V6-leerlingen van de U-Talent Academy plaats. Het gaat om leerlingen uit groep C. Hieronder kunt u het programma van deze middag bekijken, met daaronder een beschrijving van alle onderwerpen per parallelle sessie.
Programma thesissymposium groep C 15 januari

Wordt óók u misleid door Red Bull?
De effecten van Red Bull op de cognitie
Departement: Biomedische Wetenschappen/UMC
Rick Haanschoten, Mika Konings, Liselotte van Geelen

‘Red Bull geeft je vleugels!’ Iedereen kent deze slogan wel, overal kom je hem tegen. Deze slogan beweert dat Red Bull je presentaties verbetert, maar is dat wel zo?

Red Bull bevat verschillende stoffen die allemaal een ander effect hebben op de hersenen, hierdoor wordt ook de manier van informatieverwerking aangetast. Wij hebben onderzocht of Red Bull een positief effect heeft op de reactiesnelheid en andere functies van de hersenen. Dit noemt men -breed genomen- ook wel de cognitie. Ook is gekeken naar de emoties die vrijkomen na het drinken van Red Bull.

Bent u benieuwd of óók u misleid wordt door Red Bull, of Red Bull daadwerkelijk een positief effect heeft uw cognitie en emotie of dat u aan het lijntje wordt gehouden? Deze, en andere vragen komen bij ons symposium aan bod.

Kankerbestrijding door toepassing van micellen
Departement: Farmaceutische wetenschappen
Joey van Petersen, Pascalle Fijnvandraat, Joris van den Akker, Jelle de Bruijn

In de jaren 60 van de vorige eeuw veroorzaakte het medicijn Softenon vele miskramen en baby’s zonder ledematen. Deze ramp zit nog diep bij veel mensen uit deze generatie. Na de ramp in de jaren 60 werd Softenon verboden en raakte het langzaam in de vergetelheid. Ondanks de grote impact die Softenon heeft gehad op de samenleving kwam dit middel in het begin van de 21e eeuw toch weer terug op de markt met een nieuwe indicatie: het helpt namelijk tegen beenmergkanker en lepra. Naast Softenon zijn er nog meer medicijnen die nu vergeten zijn maar waarvoor we mogelijk in de toekomst een nieuwe functie kunnen vinden. Medicijnen die na lange afwezigheid weer een nieuwe indicatie krijgen worden ook wel vergeten moleculen genoemd. Vergeten moleculen kunnen misschien wel een oplossing zijn voor het toenemende medicijntekort. In onze presentatie wordt er meer uitgelegd over deze vergeten moleculen, hoe deze in vergetelheid raken en op welke wijze deze medicijnen weer terugkomen.

Wiet, pass of paas?
Departement: Farmaceutische wetenschappen
Noud Bonke, Pieter Pel, Pim van den Dool, Deepshika Dey

25 procent van de Nederlanders heeft ooit geblowd. We staan er bekend om.

Toch is er nog steeds veel onzekerheid over de effecten van het gebruik van cannabis op de lange termijn. Sommigen zeggen dat een joint net zo schadelijk is als twintig sigaretten, sommigen zeggen dat het roken van wiet niet alleen gezonder is dan tabak, maar zelfs de longen reinigt. We weten niet meer wat we moeten geloven en daarom hebben wij besloten om onze thesis hieraan te wijden. Wij hebben rook van joints met verschillende hoeveelheden wiet aan menselijke cellen toegediend. Daar kwam een verrassend resultaat uit… Is wiet de mogelijke oplossing voor COPD, één van de dodelijkste ziektes in de wereld? Of is het juist een oorzaak? Benieuwd naar de uitkomst? Kom dan zeker langs op 15 januari!

Anorexia, gevecht tegen jezelf
Departement: Biomedische Wetenschappen/UMC
Margje Schroten, Marit Eitjes, Nienke Zweegman

Waarom verhongeren patiënten met anorexia zichzelf? Waarom keren de hersenen van de mens zich tegen het lichaam? Dit zijn erg belangrijke hoofdvragen van onze thesis. Jaarlijks sterven er zo’n 10.000 meisjes op jonge leeftijd aan anorexia. Hoe komt dat dan? Wat doet anorexia met de mens? Hier hebben wij ons in verdiept door te kijken naar mogelijke oorzaken en gevolgen van anorexia. Vooral de relatie tussen anorexia en het verzadigingssysteem. Wij kunnen natuurlijk niet zomaar de hersenen van mensen bekijken. Bij dit onderzoek wordt dan ook veel gebruik gemaakt van muizen.

Met ons onderzoeksvoorstel willen wij een toevoeging geven aan het onderzoek naar anorexia. Wij hopen zo bij te kunnen dragen aan een mogelijk geneesmiddel voor anorexia!

Willen jullie weten hoe? Kom dan kijken bij onze presentatie!

Alzheimer, wat is dat ook alweer?
Departement: Biomedische Wetenschappen/UMC
Lola de Gans, Dirk-Jan Mastenbroek, Myrthe van der Wal

In Nederland leven 270.000 mensen met dementie, een ziekte die gepaard gaat met geheugenverlies. Van deze groep hebben 190.000 mensen de ziekte van Alzheimer. Iedereen kent wel iemand die te maken heeft met deze verschrikkelijke ziekte. Na jaren onderzoek is er nog steeds geen oplossing gevonden. Wij mochten meelopen met het Alzheimer onderzoek aan het UMC en hebben ons verdiept in het ontstaan van Alzheimer. Wij zijn dieper ingegaan op de functie van astrocyten, belangrijke steuncellen in de hersenen. Wat is hun rol in het ontstaan van Alzheimer? Het is zelfs de onderzoekers nog niet duidelijk wat precies de oorzaak is, maar hoe kan dat? Luister naar onze presentatie en kom meer te weten over deze verschrikkelijke ziekte.

Handboek van het leven
Departement: Biomedische Wetenschappen/Hubrecht
Vera Huitema, Ira Mavrofridou & Jorien Veldhuis

Alles wat leeft, bestaat uit cellen. De simpelste levensvorm telt maar één cel. Het menselijk lichaam daarentegen bestaat uit miljoenen en miljoenen cellen. Al deze cellen moeten héél je leven lang delen. Het is onvoorstelbaar dat dit telkens vlekkeloos verloopt. Gelukkig hebben onze cellen hier een oplossing voor, de cellen hebben namelijk een handboek om fouten te voorkomen. In ons onderzoek hebben wij uitgezocht wat er precies in dit handboek staat en hoe dit werkt. Een ingenieus mechanisme van onze cellen! Maar wat gebeurt er als dit niet meer werkt? Welke gevolgen heeft dit voor onze cellen en voor ons lichaam?

Het hart, een spier waar je geen vat op hebt
Departement: Biomedische Wetenschappen/UMC
Anne van Hattem, Sanne Veldhuizen, Aymane Benjah, Camu Prins

Hart- en vaatziektes zijn de nummer één doodsoorzaak in de wereld, met jaarlijks 16.7 miljoen doden. Dit is bijna de hele Nederlandse bevolking die ieder jaar overlijdt aan deze ziekte. Dit getal kan en moet omlaag. Dit kan alleen als we weten wat er gebeurt. Wij hebben onderzoek gedaan naar wat er gebeurt in een hart na een hartinfarct. Het hart is een heel belangrijk onderdeel van je lichaam, waar je goed voor moet zorgen. Als daar iets mis mee is dan kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Met dit onderzoek dragen wij bij aan het gevecht tegen hart- en vaatziektes. Benieuwd naar wat wij gevonden hebben? Kom kijken!

FXR, oorzaak van dierenleed?
Departement: Biomedische Wetenschappen/Diergeneeskunde
Merij Folgerts en Dominique Titulaer

Koperstapeling in de lever is een groot probleem bij honden, door deze aandoening krijgen de honden symptomen van leverfalen zoals braken, sloomheid en vochtophoping in de buik. Als de koperstapeling te ver ophoopt kan dit fataal aflopen voor de honden. Deze koperstapeling wordt veroorzaakt door een mutatie op een gen, waardoor het eiwit aminozuren mist en zijn functie niet kan uitvoeren. Koper gaat via gal het lichaam uit. FXR zorgt ervoor dat galzuur, en dus ook koper, het lichaam kan verlaten. FXR is een kernreceptor, een kernreceptor zorgt ervoor dat signalen worden doorgegeven. Wij hebben onderzocht of de koperstapeling een verband heeft met de activiteit van FXR. Ook hebben we gekeken of de celdeling in de zieke levers anders is. Uit ons onderzoek kwam een exceptioneel resultaat.

Welke inzichten geeft ons dit? En wat betekent dit voor verder onderzoek naar deze ernstige ziekte?

The unknown truth behind ‘light’ cigarettes
Departement: Farmaceutische Wetenschappen
Max Colpa, Sabine Winterberg & Stan van Wonderen

Even snel een sigaretje opsteken, een directe nicotinekick. Het afgelopen jaar is dit zo’n 10 miljard keer gebeurd. Roken is een groot maatschappelijk probleem en zorgt ook voor veel kosten. Longziektes zoals COPD en longkanker zijn er namelijk het gevolg van en kosten de maatschappij veel geld. Zoals vele dingen die door mensen als ongezond worden gezien, zijn er nu ook light producten van ontwikkeld. In light chips zit minder vet, light cola minder suiker, maar wat is het dat light sigaretten verschillend maakt van reguliere sigaretten? Ze zijn de zogenaamde gezondere optie om te roken. Maar is dit wel zo? Zijn light sigaretten daadwerkelijk gezonder? Door menselijke longcellen in aanraking te laten komen met rook van zowel reguliere als light sigaretten hebben wij dit onderzocht. Wil je de waarheid weten achter light sigaretten, kom dan naar onze presentatie op 15 januari!

Presentatie in het Engels.

KANK1, basis voor een nieuw kankermedicijn?
Departement: Biologie
Wesley de Vries en Tim Woertman

Iedereen kent helaas wel iemand met kanker. Vroegtijdig ontdekken en bestrijden vergroot de kans op herstel. Er zijn veel verschillende medicijnen tegen kanker, maar vaak enkel gericht op heel specifieke vormen van kanker. Het is daarom heel erg belangrijk om te blijven doorzoeken naar een medicijn dat in alle gevallen werkt.

Onlangs is er een eiwit gevonden dat veel tumorprocessen remt. Dit eiwit, KANK1, is een veelbelovend eiwit dat als basis zou kunnen dienen voor een nieuw, veel breder werkend, medicijn tegen kanker. Om een dergelijk medicijn te kunnen ontwikkelen moeten we KANK1 eerst goed onderzoeken en kijken hoe we dit eiwit kunnen beïnvloeden. In ons onderzoek hebben wij gekeken naar de werking van dit eiwit, en hoe we de plek waar het eiwit zich in de cel bevindt kunnen aanpassen. Wij hebben het skelet van cellen veranderd en bestudeerd wat dit doet met plaats van KANK1 en zijn nauwe familielid, KANK2. Kunnen we KANK binnen cellen verplaatsen, door aanpassingen te maken aan het cytoskelet? En zetten we hierdoor een belangrijke stap naar een nieuw, generiek medicijn?

Nieuwe roostermakers: geen mensen, maar robots
Departement: Informatica
Sieb Brouwer, Skip Langenberg en Jelle Idzenga 

Schoolroosters. Voor de meeste leerlingen een van de grootste ergernissen. Veel tussenuren, lange dagen en onevenredige werkverdeling. Voor onze roostermakers een te grote uitdaging. In het begin van elk schooljaar klager er weer leerlingen dat hun rooster niet goed genoeg is. Hiervoor hebben wij een oplossing bedacht. Een methode die een slecht rooster neemt en deze ombouwt tot een betere. Door gebruik te maken van een slim algoritme, die op zoek gaat naar de best mogelijke oplossing voordat het jaar überhaupt is begonnen.

Maar wat is eigenlijk een goed rooster? En hoe verwerk je dit in een programma?

Voor antwoorden op deze vragen kunt u komen naar onze PWS presentatie over de optimalisatie van schoolroosters.

Nieuwe Oerknal???
Departement: Natuurkunde
Emma Schippers, Christine de Vries & Koen Weber

Komt er ooit nog een nieuwe oerknal? Stort het universum in elkaar? Of zal het universum zo snel gaan dat het explodeert? Waar bestaat het universum eigenlijk uit? Over het universum is nog enorm veel onbekend. Wat we niet weten hebben wetenschappers maar donkere materie en donkere energie genoemd, maar wat het precies inhoudt, weet nog niemand. Door onderzoek te doen naar het heelal hopen wetenschappers deze vragen te kunnen beantwoorden.

Het heelal dijt uit! Door te bepalen met welke snelheid de uitdijing van het heelal gaat kunnen we hier een beter beeld van krijgen. Met een meetlat de snelheid meten gaat niet, maar met behulp van exploderende sterren is het wel gelukt om dit uit te rekenen. Wil jij weten hoe wij dit gedaan hebben?