Robotica leerlijn

Activiteiten 2021-2022

De U-Talent Roboticaleerlijn is een onderwijsprogramma voor zowel leerlingen als voor docenten.

Leerlingen

Voor leerlingen bieden we workshops en challenges, waarbij leerlingen op verschillende niveaus zowel inhoudelijk als experimenteel kennismaken met robotica.

First Lego League: Oefenwedstrijden 2021

Donderdag 4 november 2021 van 12:00 – 15:00 uur.

Programma

Deze activiteit is voor scholen die deelnemen aan de First Lego League. Zo halverwege het tijdpad richting de regionale finales, is het zinvol om eens samen te oefenen met teams van anderen scholen. Op een wedstrijdtafel met echte scheidsrechters erbij. Wat heb je al geprogrammeerd en hoe goed doet je robot het vergeleken met die van andere teams? We spelen enkele wedstrijden met je eigen LEGO-robot. En natuurlijk kan je ook vragen stellen over het gebruiken van sensoren en wat verbeteringen uitvoeren bij je robotontwerp.

Leerdoelen

 • De leerlingen oefenen in vaardigheden op gebied van bouwen van een robot en het programmeren ervan op verschillende niveaus.
 • De leerlingen leren denken in strategieën om missies te laten uitvoeren.  

Meer informatie en aanmelden

A Robot in a Day

Vrijdag 1 juli 2022 van 10:30 – 15:30 uur.

Programma

Dit is een robotica-activiteit met professionele robotica-componenten. Op deze dag bouwen én programmeren de leerlingen een kleine robot met een joystick, waarmee ze daarna onderling een kleine competitie houden.

A Robot in a Day is een oriëntatie op robotica. Deze activiteit is tevens een mooie voorbereiding op het volgende schooljaar waarin men met een leerlingenteam deel kan nemen aan de professionele robotwedstrijd First Tech Challenge. Kort na A Robot in a Day (zo mogelijk al voor de zomervakantie) kunnen scholen zich aanmelden voor het U-Talent programma rond de First Tech Challenge. Lees daarover meer in het uitklapmenu hieronder: 4-5 havo/vwo: verdieping via de First Tech Challenge.

Leerdoelen

 • De leerlingen leren het construeren van een eenvoudig aangestuurde robotwagen inclusief het aansluiten van het besturingssysteem met beschikbare componenten die ook worden gebruikt bij de First Tech Challenge.
 • De leerlingen leren in een team een eenvoudige configuratie van het besturingssysteem te implementeren, een joystick te programmeren en te besturen.
 • De leerlingen leren relevante informatie te vinden en te delen en oefenen in efficiënt samenwerken.

Meer informatie en aanmelden

Programma
Leerlingen in de bovenbouw kunnen als team meedoen aan de First Tech Challenge. Dit is een landelijke roboticawedstrijd, waarbij teams van leerlingen robots bouwen en vervolgens tegen elkaar strijden op een wedstrijdveld. U-Talent biedt leerlingen en docenten die hieraan meedoen begeleiding in de vorm van de Kick-Off, oefenmiddagen en het Docentennetwerk Robotica. Meedoen kan op twee manieren:

 1. First Tech Challenge U-Talent team:
  Je geeft één of meerdere leerlingen op, die samen met leerlingen van andere scholen meedoen in 1 team: het U-Talent team. Geef je leerling(en) op voor het FTC U-Talent team en kom op vrijdagmiddagen werken en oefenen in de werkplaats van de HU. De eerste vrijdag start met de First Tech Challenge Kick-Off. Daarnaast doet het team mee met de landelijke wedstrijden van FTC.

Docenten die betrokken zijn bij de begeleiding van de FTC schoolteams kunnen deelnemen aan het docentennetwerk. Tijdens het schooljaar wordt voor het FTC U-Talent team het les- en robotmateriaal in onderling overleg in bruikleen gegeven. Je hoeft als school dus nog niet direct zelf robots aan te schaffen. 

Leerdoelen

 • De leerlingen leren het construeren van een complexe aangestuurde robotwagen, inclusief het aansluiten van het besturingssysteem met beschikbare componenten en met eigen ontworpen/gemaakte onderdelen.
 • De leerlingen leren in een team een complexere configuratie van het besturingssysteem te implementeren, een joystick te programmeren en de eigen robot te besturen.
 • De leerlingen leren een autonome missie te ontwerpen en programmeren.
 • De leerlingen leren relevante informatie te vinden en te delen en oefenen in efficiënt samenwerken.

Raspberry Pi & Arduino voor beginners

Deze masterclass is voor leerlingen die kennis willen maken met Arduino en Raspberry Pi: computers in miniformaat. De leerlingen ontdekken hoe dit werkt, wat ervoor nodig is en welke apparaten ermee aangestuurd kunnen worden. Ze programmeren bestaande toepassingen en bedenken en bouwen ook zelf een toepassing.

Docenten

Voor docenten is er het “Docentennetwerk Robotica – organiseren, leren en inspireren“, waarbinnen deelnemers:

 • Een roboticaleerlijn uitzetten voor op hun school;
 • Inhoudelijke kennis en lesmateriaal uitwisselen;
 • Samen gemeenschappelijke challenge-middagen organiseren met andere scholen in de regio voor de First Tech Challenge.

Het docentennetwerk is bedoeld voor:

 • Docenten/toa’s met interesse in het organiseren van robotica-activiteiten op jouw school. Je hoeft hier nog niet mee gestart te zijn;
 • Docenten die zelf op school een FTC team hebben;
 • Docenten die leerlingen hebben die meedoen aan het FTC U-Talent team.

Het doel van het netwerk is om van en met elkaar te leren over het organiseren van robotica-activiteiten en elkaar daarnaast te inspireren om robotica als onderwerp actief aan te bieden aan leerlingen.

Docenten zijn bovendien welkom om mee te kijken bij alle robotica-activiteiten voor leerlingen.