Nieuws

6 juni 2019

Red het regenwoud: “klimaatbescherming leeft bij de leerlingen”

Arnoud van Zoest

Dit voorjaar werd het 2 havo/vwo programma Red het regenwoud aan bijna 250 leerlingen van U-Talent Ambitiescholen aangeboden. Arnoud van Zoest, U-Talent docent en ontwikkelaar biologie, heeft dit programma een aantal keer gegeven. “Het is niet alleen een leuk, maar ook een belangrijk onderwerp.”

Tijdens Red het regenwoud leren de scholieren hoe het ecosysteem van het tropisch regenwoud functioneert en onderzoeken ze met welke bedreigingen het regenwoud te maken heeft. Daarnaast bedenken ze oplossingen voor het beschermen ervan, waardoor het onderwerp goed aansluit op de actualiteit. “Door de recente klimaatstakingen onder leerlingen merk je dat ze hier veel interesse voor hebben. Het beschermen van het klimaat zit nu helemaal in hun belevingswereld.”

Arnoud: “Naast het ontdekken van bijzondere planten uit het regenwoud, hebben we het ook over de situatie in bijvoorbeeld Frans-Guyana (Zuid-Amerika). Een UU-onderzoeker geeft een lezing over de lokale bevolking en toestand in die gebieden. Leerlingen worden zich er dan opeens van bewust dat de lokale bevolking juist rond moet komen van het kappen van het regenwoud, wat de situatie enorm complex maakt.”

Leerling: “Door de presentatie van de onderzoeker uit het regenwoud weet ik wat de gevolgen zijn voor de mensen die daar wonen.”

red het regenwoudArnoud vertelt waarom biologie hem zo fascineert: “Het leven blijft altijd te bewonderen en het verwondert mij. De systemen en alles wat mogelijk is in de natuur, dat is zo fascinerend. Het is mooi om dat aan de leerlingen te kunnen laten zien.”

Arnoud is biologiedocent bij De Werkplaats (Bilthoven) en werkt daarnaast al twee jaar gedetacheerd bij U-Talent. “Bij U-Talent kan ik me extra verdiepen en verbreden in mijn vak. We zitten hier aan de UU dicht bij de wetenschap en hierdoor raak ik weer geïnspireerd voor mijn eigen lessen op school.”

Het programma Red het regenwoud is oorspronkelijk ontwikkeld door Lieke Dekker, docent-ontwikkelaar biologie bij U-Talent.