Nieuws

24 april 2018

Oud U-Talent leerling wint Jong Talent Aanmoedigingsprijs

De beste eerstejaarsstudenten farmacie, wiskunde, informatica, scheikunde en natuurkunde van een universiteit ontvangen jaarlijks de Jong Talent Aanmoedigingsprijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Aan de prijs is een geldbedrag van 500 euro verbonden. Utrecht telde dit jaar vijf prijswinnaars: naast de vier genoemde studies telde ook de dubbele bachelor Wis- en Natuurkunde mee.

Oud U-Talent leerling Bouke Jansen (linksonder op de foto) kon niet kiezen tussen de studies natuurkunde en wiskunde, en besloot ze daarom te combineren als dubbele bachelor. “Het zijn maar vijf vakken extra”, zegt hij. “Je hebt wel drukke periodes, maar het lukt wel.” Ruimschoots zelfs: hij haalde voor zijn eerstejaarsvakken een gemiddelde van 9,3, een prestatie waarmee hij de Jong Talent Aanmoedigingsprijs won.

Al op de middelbare school deed Bouke mee met alle mogelijke bèta-wedstrijden, zoals olympiades. “Voor de natuurkunde-olympiade 2016 ging ik zelfs naar Zürich”, vertelt hij. “Daar deden 400 deelnemers uit de hele wereld aan mee. In een week doe je twee toetsen en zijn er allerlei excursies. Uiteindelijk werd ik 235e. Ik kreeg wel een eervolle vermelding.”

Utrecht

De olympiades brachten hem niet alleen naar het buitenland, maar ook naar de Uithof. Een stuk dichter bij huis, want Bouke groeide op in Utrecht, en de campus kende hij al van het U-Talent Campusprogramma waaraan hij deelnam. “Het was een makkelijke keus om in Utrecht te gaan studeren. Ik twijfelde even over Nijmegen, maar ik wilde niet op kamers, dus dat zou elke dag een lange reistijd betekenen. Daarom koos ik uiteindelijk toch voor Utrecht.” Bouke woont bij zijn ouders in de Utrechtse wijk Hoograven. “Ik kan lekker op de fiets naar college. Ik vindt het prima zo. Het scheelt me een hoop tijd die dan vrij blijft voor mijn hobby’s.”

Prijs

Bouke won de Jong Talent Aanmoedigingsprijs voor het indrukwekkende gemiddelde van 9,3 dat hij haalde voor zijn eerstejaarsvakken. Wat hij met de prijs van 500 euro gaat doen, weet hij nog niet. “Ik vindt het erg leuk, hoor. Maar ik vraag me wel af of je voor deze prestaties wel prijzen moet uitreiken. Je maakt er zo’n competitie van. Het is toch wetenschap en daarin zou je juist moeten samenwerken.”