Onderwijs op afstand

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2020 om 16:00 uur.

Iedereen is nu op zoek naar manieren om het onderwijs online vorm te geven. Vanuit U-Talent bieden we een overzicht aan van beschikbare tools en tips & tricks binnen en buiten de Universiteit Utrecht voor VO-docenten. Sommige van de genoemde (onderwijskundige) tools zijn normaal gesproken niet te gebruiken zonder licentie, maar worden nu vanwege corona gratis beschikbaar gesteld.

We horen het graag als docenten meer informatie op deze pagina willen zien verschijnen. Laat ons weten via u-talent@uu.nl waar je behoefte aan hebt.

In het voorjaar van 2020 heeft U-Talent vanwege corona noodgedwongen een paar masterclasses online gegeven. Daarnaast hebben we ondertussen redelijk veel ervaring met online onderwijs voor onze U-Talent Academy-leerlingen. In dit document vind je tips en tricks voor het vormgeven van online lessen voor leerlingen die op onze ervaringen gebaseerd zijn.

Op de site van de docentencommunity van de UU is elke ochtend van 10-11 uur een openbare Q&A over onderwijs op afstand via Microsoft Teams. Docenten delen hun ervaringen en tips & tricks en er is direct contact met didactici. Voor VO-docenten kan dit ook erg nuttig en interessant zijn.

Andere vragen kun je mailen naar u-talent@uu.nl. Wij proberen ze dan te beantwoorden en verzamelen de antwoorden op de website.

Feedback Fruits

Feedback Fruits is een platform met acht pedagogische tools op het gebied van (peer)feedback, activerende werkvormen, interactieve klaslokalen en discussies. Alle tools zijn voorlopig gratis te gebruiken.

Meer informatie en gebruiken

Peergrade

Peergrade is een online platform voor het geven en ontvangen van peer feedback op opdrachten door leerlingen. De docent formuleert vakspecifieke feedbackvragen of een rubric (beoordelingsschaal) die de leerlingen gebruiken om elkaars werk van feedback te voorzien.

Ga naar https://app.peergrade.io/settings/codes en gebruik de code COVID19.

Eduflow

Met Eduflow kun je online cursussen maken en gebruik maken van allerlei leeractiviteiten en peer reviewing.

TrainTool

TrainTool is een app waarmee leerlingen communicatievaardigheden (softskills) online kunnen trainen. Aan de hand van een filmpje wordt een situatie aan een leerling voorgelegd die hierop reageert. De app kan ook gebruikt worden voor peer feedback. Er worden 2000 gratis licenties beschikbaar gesteld (op=op) inclusief meedenken en setup.

Bel of mail TrainTool, stel je vragen en maak het samen in orde. Lisa de la Rie is contactpersoon, je kunt haar bereiken via Faculty of Skills op 030-8906555

Gratis gebruik van Labster voor middelbare scholen. WisMon biedt middelbare scholen de kans om gratis gebruik te maken van de virtuele labsimulaties van Labster. Met de online practica van Labster kunnen leerlingen experimenteren in een interactief virtueel laboratorium. Alle labs zijn gebaseerd op probleemstellingen uit de praktijk, ‘gamified learning’ en een grote diversiteit aan experimenten.
Er zijn 135 simulaties (geschikt voor bovenbouw havo/vwo) over onderwerpen als het afweersysteem, zuren en basen, en licht. Bovendien is er extra verdieping beschikbaar voor leerlingen die meer uitdaging nodig hebben en heb je als docent je handen vrij omdat leerlingen thuis zelfstandig de simulaties uitvoeren.

Bètapartners

Onze Amsterdamse collega’s van het VO-HO netwerk Bètapartners hebben een overzicht gemaakt van online lesmateriaal voor de volgende vakken:

Velen van jullie zullen ondertussen bekend zijn met de verschilende platforms om online les te geven. Hieronder noemen we de belangrijkste met enkele voor- en nadelen.

Zoom

 • Bij Zoom heb je als vergaderleider de regie: je kan zelf iedereen muten.
 • Leerlingen kunnen hun hand opsteken (via de chat); dan verschijnt er een handje in hun schermpje.
 • Zoom kan tegelijkertijd 49 deelnemers laten zien, dus je kan de hele klas zien.
 • Je kan je beeldscherm delen met de leerlingen, om bijv. iets te laten zien.
 • Met de gratis versie van Zoom kan je normaal gesproken een sessie van 40 minuten opstarten. Vanwege corona is deze restrictie tijdelijk opgeheven: je kan dus onbeperkt gebruikmaken van Zoom. Dit werkt echter alleen met gesprekken met weinig deelnemers; met een hele klas ben je alsnog gebonden aan 40 minuten.
 • Checklist Zoom veiligheidsinstellingen.

Microsoft Teams

 • Overleg met kleine en grotere groepen leerlingen.
 • Je ziet altijd de laatste 4 mensen die iets zeiden.
 • Laat een Powerpoint presentatie zien en deel aantekeningen.
 • In Teams heb je dezelfde rechten als iedereen die aanwezig is.
 • Stap voor stap uitleg over Microsoft Teams.

Google Hangout Meets

Google Classroom

Screencast-o-matic

 • Met dit programma kun jij jouw scherm opnemen zodat leerlingen met je mee kunnen kijken.
 • Je kan de video’s bewerken en delen.

Via de UU zijn verschillende tools voor digitale toetsing in gebruik. Vooralsnog zijn deze tools niet open toegankelijk, maar als dat verandert voegen we de tools toe aan deze pagina.

 • Quizlet: Houd je leerlingen binnen en buiten de klas betrokken met interactief studiemateriaal, leeractiviteiten en spelletjes. Quizlet is gratis te gebruiken tot juni 2020.