Onderwijs op afstand

Laatst bijgewerkt: 4 januari 2021

Nu de scholen weer gesloten zijn, is iedereen opnieuw op zoek naar manieren op het online onderwijs vorm te geven. Vanuit U-Talent bieden we een overzicht aan van beschikbare tools en tips & tricks binnen en buiten de Universiteit Utrecht voor VO-docenten. Sommige van de genoemde (onderwijskundige) tools zijn normaal gesproken niet te gebruiken zonder licentie, maar worden nu vanwege corona gratis beschikbaar gesteld.

We horen het graag als docenten meer informatie op deze pagina willen zien verschijnen. Laat ons weten via u-talent@uu.nl waar je behoefte aan hebt.

Inmiddels hebben we al zo’n tien masterclasses online gegeven. Daarnaast hebben we veel ervaring met online onderwijs kunnen opdoen voor onze U-Talent Academy-leerlingen. In dit document vind je tips en tricks voor het vormgeven van online lessen voor leerlingen die op onze ervaringen gebaseerd zijn.

De UU organiseert openbare webinars en live Q&A’s over online onderwijs. Voor VO-docenten kan dit ook erg nuttig en interessant zijn. De webinars en Q&A’s worden hier aangekondigd.

Onderwijsadvies & Training houdt een online dossier bij over afstandsonderwijs waarin onderwijsadviseurs hun kennis en expertise delen over o.a. toetsen op afstand, online werkvormen en online communityvorming.

Andere vragen kun je mailen naar u-talent@uu.nl. Wij proberen ze dan te beantwoorden en verzamelen de antwoorden op de website.

Gratis gebruik van Labster voor middelbare scholen. WisMon biedt middelbare scholen de kans om gratis gebruik te maken van de virtuele labsimulaties van Labster. Met de online practica van Labster kunnen leerlingen experimenteren in een interactief virtueel laboratorium. Alle labs zijn gebaseerd op probleemstellingen uit de praktijk, ‘gamified learning’ en een grote diversiteit aan experimenten.
Er zijn 135 simulaties (geschikt voor bovenbouw havo/vwo) over onderwerpen als het afweersysteem, zuren en basen, en licht. Bovendien is er extra verdieping beschikbaar voor leerlingen die meer uitdaging nodig hebben en heb je als docent je handen vrij omdat leerlingen thuis zelfstandig de simulaties uitvoeren.

Bètapartners

Onze Amsterdamse collega’s van het VO-HO netwerk Bètapartners hebben een overzicht gemaakt van online lesmateriaal voor de volgende vakken:

Via de UU zijn verschillende tools voor digitale toetsing in gebruik. Vooralsnog zijn deze tools niet open toegankelijk, maar als dat verandert voegen we de tools toe aan deze pagina.

 • Quizlet: Houd je leerlingen binnen en buiten de klas betrokken met interactief studiemateriaal, leeractiviteiten en spelletjes.
 • Quizizz: Maak formatieve quizes voor je leerlingen om te controleren hoe ver ze zijn met de lesstof.
 • EdPuzzle: Upload je eigen video’s met vragen. Handig als voorbereiding op je lessen.

Velen van jullie zullen ondertussen bekend zijn met de verschilende platforms om online les te geven. Hieronder noemen we de belangrijkste met enkele voor- en nadelen.

Zoom

 • Bij Zoom heb je als vergaderleider de regie: je kan zelf iedereen muten.
 • Leerlingen kunnen hun hand opsteken (via de chat); dan verschijnt er een handje in hun schermpje.
 • Zoom kan tegelijkertijd 49 deelnemers laten zien, dus je kan de hele klas zien.
 • Je kan je beeldscherm delen met de leerlingen, om bijv. iets te laten zien.
 • Met de gratis versie van Zoom kan je normaal gesproken een sessie van 40 minuten opstarten. Vanwege corona is deze restrictie tijdelijk opgeheven: je kan dus onbeperkt gebruikmaken van Zoom. Dit werkt echter alleen met gesprekken met weinig deelnemers; met een hele klas ben je alsnog gebonden aan 40 minuten.
 • Checklist Zoom veiligheidsinstellingen.

Microsoft Teams

 • Overleg met kleine en grotere groepen leerlingen.
 • Je ziet altijd de laatste 4 mensen die iets zeiden.
 • Laat een Powerpoint presentatie zien en deel aantekeningen.
 • In Teams heb je dezelfde rechten als iedereen die aanwezig is.
 • Stap voor stap uitleg over Microsoft Teams.

Google Hangout Meets

Google Classroom

Screencast-o-matic

 • Met dit programma kun jij jouw scherm opnemen zodat leerlingen met je mee kunnen kijken.
 • Je kan de video’s bewerken en delen.