U-Talent

11 mei 2023

Bèta Academy Excursie Hamburg

Het heeft even geduurd, maar eindelijk was het zover: na drie jaar uitstel vertrok op zondagmorgen 2 april de bus met ongeveer 30 leerlingen uit de U-DESY (Deutsches Elektronen-Synchroton) logoTalent Academy jaargroep 2023-2024 naar Hamburg. Na een goede voorbereiding in de week ervoor, over kwantumeigenschappen van licht en materie en elektromagnetisme, konden we niet wachten DESY (Deutsches Elektronen-Synchroton) te bezoeken. Na aankomst haalden we zondagmiddag de fietsen op, en hebben we eerst de stad verkend met een selfie-speurtocht. Er konden enkele prijzen worden verdiend voor selfies in de thema’s acrobatiek, vriendschap en superhelden.

Maandagmorgen moesten we vroeg op voor een vertrek op de fiets naar DESY. De leerlingen werden daar opgesplitst in twee groepen. De ene groep nam deel aan een Schoollab met experimenten over elektromagnetisme en kwantumfysica.  De andere groep kreeg een rondleiding over het immense DESY-terrein. DESY is ontstaan met het oog op onderzoek naar deeltjesfysica met behulp van deeltjesversnellers en de oude versnellingsringen en detectieapparatuur is nog steeds aanwezig en te bezichtigen. Tegenwoordig focust het onderzoek bij DESY zich op het gebruik van de synchroton voor het produceren van röntgenstraling met extreem precieze en hoge frequentie. Hiermee kunnen bijvoorbeeld moleculaire structuren van stoffen en het verloop van chemische reacties ontrafeld worden. Met dit doel zijn er ook lineaire vrije-elektronenlasers ontwikkeld, waaraan ook een bezoek gebracht werd.

Dinsdag hadden we hetzelfde programma maar werden de groepen gewisseld.

In de middag hebben we, typisch Nederlands, de gehele stad doorkruist met de fiets: we zijn in het zuidelijk havengebied aan de overkant van de Elbe geweest als ook in het noordelijk deel van de stad langs de Alster. Het hostel lag heel centraal in het centrum van de stad, zodat we voor het slapen gaan eerst nog even het Elbphilharmonie gebouw konden bezoeken voor een prachtig uitzicht over Hamburg.

We kijken terug op een interessante en gezellige wetenschappelijke excursie!

5 vwo 6 vwo