U-Talent

11 april 2023

Masterclass Literatuuronderzoek

Wat is een goede bron? Hoe vind ik die en hoe kan ik nagaan of deze betrouwbaar is? Leerlingen doken in die vragen in de masterclass “Literatuuronderzoek: van frustratie naar citatie.”

Leerlingen van 5 en 6 vwo namen deel aan de masterclass. Bijvoorbeeld omdat ze bezig zijn met hun profielwerkstuk, of omdat ze nieuwsgierig zijn naar hoe literatuuronderzoek in zijn werk gaat. De masterclass wordt gegeven door een expert van de Universiteitsbibliotheek en een docent van U-Talent. “Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met het aanleren van informatievaardigheden”, zegt Marie-Louise Goudeau van de bibliotheek. “Zeker in deze tijden van desinformatie zijn deze vaardigheden onmisbaar. Het schrijven van het profielwerkstuk is daarmee een geschikt moment om het hier over te hebben”.leerlingen tijdens U-Talent literatuuronderzoek masterclass

De online trainingsmodule Compass heeft speciaal voor deze masterclass een aangepaste versie gekregen. “We hebben hem extra toegespitst op het kunnen zoeken naar gratis toegankelijke bronnen. Ook hebben we opdrachten toegevoegd waarmee leerlingen stap voor stap het geleerde toepassen op hun eigen onderzoek”, legt docent Sanne Korte uit.

Na de masterclass kregen de leerlingen een rondleiding door de Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park, onder andere bij de afdeling Bijzondere Collecties. Tijdens de rondleiding bezochten de studenten de kaartenzaal, de digitaliseringstraat en een van de depots. Alhoewel het meeste literatuuronderzoek van de scholieren waarschijnlijk in eerste instantie online plaats zal vinden blijft het natuurlijk een mooie ervaring om zelf een kijkje te kunnen nemen in de oude en bijzondere bronnen van de bibliotheek.

5 vwo 6 vwo