U-Talent

19 december 2022

GirlsClub WIN: Van 2022 naar 2023!

April 2022 – Maart 2023  GirlsClub WIN Speurtocht: Meet hoe hoog het midden van de klok hangt.

U-Talent* heeft dit jaar vijf GirlsClub WIN bijeenkomsten georganiseerd, speciaal voor nieuwsgierige meiden* in 2 en 3 VWO. Lezingen van vrouwelijke rolmodellen, inhoudelijke workshops en uitdagende bèta-ingekleurde opdrachten gaven de meiden een unieke kijk in de grotere disciplines rondom de drie schoolvakken Wiskunde, Informatica en Natuurkunde.

De laatste bijeenkomst in de reeks vindt alweer in maart plaats. Ook dit jaar hebben de leerlingen ontzettend genoten van een vol programma: Met onderwerpen uit de diepte van deze disciplines en interdisciplinaire thema’s. De leerlingen hebben de wereld rondom deze schoolvakken uitgebreid verkend.

Wil je ook meedoen? Leerlingen in 2vwo kunnen nu aangemeld worden voor de start van de eerstvolgende groep.

Als belangrijk onderdeel is er elke bijeenkomst een workshop waarin de leerlingen leren programmeren en/of experimenteren om de toepassingen van de wiskunde, informatica en natuurkunde te ontdekken. Dit jaar waren er workshops zoals ‘programmeer jouw eigen spel’, ‘symmetrie met tegeltjes’ en ‘bouwen in AR’. Ook hebben de leerlingen de campus verkend tijdens een rondleiding door het natuurkundige Ornstein laboratorium, een bezoek aan de Imaginary Tentoonstelling over wiskunde, en een speurtocht over het Utrecht Science Park. Op de laatste dag staat als groepsactiviteit een carrousel met alle drie de schoolvakken op het programma!

“Goed georganiseerd en leuke activiteiten, ik heb veel geleerd!”
– GirlsClub WIN’er

Er was elke dag een nieuwe ‘Girl of the Day’ die over haar wetenschappelijk onderzoek vertelde en een spreker die een workshop met een super interessante presentatie combineerde. De leerlingen kregen de mogelijkheid om te spreken met deze vrouwelijke wetenschappers. De gesprekken tijdens zo’n sessie gaan onder andere over de mogelijkheden die de WIN-vakken de dames geboden hebben tijdens de studie en/of het werk, het doen van onderzoek en het combineren van een wetenschappelijke carrière met hobby’s en ander soort werk.

“Heel knap wat de meiden weten te maken zonder programmeerervaring! Samen komen ze vrijwel altijd tot een oplossing.”
Dr. Iris Beerepoot, docent en onderzoeker departement informatica

GirlsClub WIN: Student presenteert over natuurkundeHiernaast zijn er altijd (vrouwelijke) studenten aanwezig bij de bijeenkomsten en hebben de leerlingen de mogelijkheid om studenten vanuit bijna tien verschillende bètaopleidingen te spreken over het studiekeuzeproces en studeren. Dit zijn studenten variërend vanuit een bacheloropleiding farmacie of informatiekunde tot een natuurkundige masterstudent.

GirlsClub WIN: experimenterenDe meiden zijn vaak erg onderzoekend en begrijpen al heel veel, zonder dat ze die interesse aan het vakgebied natuurkunde hadden gekoppeld. Het is leuk om ze te zien ontdekken wat ze leuk vinden.

Dr. Nadine van der Heijden, Universitair docent departement natuurkunde

Er kwam heel veel wiskunde, informatica en natuurkunde aan bod met hier en daar een vleugje vanuit geneeskunde, biologie en scheikunde. Bovenal is er veel lol gemaakt en zijn er veel uitdagingen aangegaan.

Lees meer over de Girlsclub

 

 

2 vwo 3 vwo