U-Talent

31 oktober 2022

Natuurkunde-experimenten uitvoeren bij de UU

Wil je graag complexere natuurkunde-experimenten uitvoeren met je leerlingen en heb je daarvoor geen mogelijkheid op school? Dan is het Utrecht Practicum (UP) Natuurkunde voor leerlingen uit 5- en 6-vwo een goed alternatief!

Op het Utrecht Science Park is een zaal beschikbaar met interessante experimenten die vanwege de complexiteit en de kosten normaal gesproken op een school moeilijk of niet te realiseren zijn. Het practicum wordt klassikaal of individueel gevolgd. Het onderzoek kan beschouwd worden als een praktische opdracht of als (onderdeel van) het profielwerkstuk. Een deel van deze proefopstellingen is ook geschikt voor leerlingen uit 5 havo. Bij klassikaal onderwijs is er een assistent beschikbaar die samen met de docent het practicum leidt.

Onderwerpen
De experimenten zijn uiteenlopend en sluiten aan bij de profielen met natuurkunde. In het profiel Natuur & Gezondheid kun je bijvoorbeeld denken aan metingen aan een model van de bloedsomloop of een experiment over Tomografie en beeldverwerking. In het profiel Natuur & Techniek kan je kiezen voor een proef over zonnecellen, het bepalen van de lading/massaverhouding van het elektron of een experiment waarbij je de lichtsnelheid meet.

Daarnaast zijn er ook nog allerlei proeven op het gebied van quantummechanica, zoals de proef van Franck & Hertz waarbij de quantumenergieovergangen van elektronen in het kwikatoom worden gemeten.

Meer informatie
Bezoek onze website om alle experimenten te bekijken. Meedoen aan het Utrecht Practicum is gratis. Vanaf 6 februari 2023 is het Utrecht Practicum weer geopend.

Wil je meer weten? Of wil je een afspraak inplannen of langskomen voor een oriënterend bezoek aan onze practicumzaal in het Minnaertgebouw van de Universiteit Utrecht om de experimenten te bekijken? Stuur een mail, en we reageren zo spoedig mogelijk.

Naast de vaste proeven is het op aanvraag mogelijk om een specifieker onderzoek te doen voor bijvoorbeeld een profielwerkstuk of een practicumopdracht. Vul het webformulier in en we kijken wat we voor je kunnen doen.