U-Talent

10 december 2021

GirlsClub WIN 2021/2022

Afgelopen mei is het tweede cohort GirlsClub Wiskunde, Informatica en Natuurkunde (WIN) van start gegaan. Dit schooljaar komen de meiden van de GirlsClub WIN dridagen samen: in oktober, december en maart. Elke bijeenkomst draait om minimaal een van de drie schoolvakken. 

Donderdag 14 oktober hebben de meiden een fantastische dag gehad rondom Informatica en NatuurkundeNa een praatje van de Girl of the day gingen ze achter de computer aan de slag door natuurkundige verschijnselen (springen, vallen, gooien e.d.) te programmeren in een zelfgemaakt computerspel. Hiernaast was er nog een tour door het natuurkundelab en een kennismaking met de robot Pepper.  

Afgelopen week ging het om de combinatie tussen Wiskunde en Informatica. De meiden kwamen opnieuw samen. Dit keer hebben ze geen computer gezien en de handen uit de mouwen gestoken. De groep van 25 meiden is aan het werk gegaan met concrete materialen en zijn uitgedaagd door enkele mooie voorbeelden van patronen en vlakvullingen. Wiskundigeprincipes als ‘translatie’, ‘congruentie’ en ‘spiegelsymmetrie’ zijn speels ontdekt en informatica-principes als ‘iteratie’ en ‘opdelen in herhaalbare elementen’ zijn onderzocht. Na het puzzelen met vaste vormen mochten de meiden een eigen patroon ontwikkelen: dit kon met puzzelstukjes, pen en papier óf met eigengemaakte aardappelstempels. 

De volgende bijeenkomst is helaas alweer de laatste voor dit cohort. Daarna zal weer een nieuwe groep leerlingen uit 2vwo starten. Wil je meer weten of jouw leerlingen aanmeldenVoor meer informatie neem een kijkje op https://u-talent.nl/activiteit/girls-club-in-informatica-en-natuurkunde-2/