U-Talent

23 november 2021

Nieuwe U-Talent module “Food & Biotechnology – The Good, the Bad and the Complex”.

In oktober hebben U-Talent Academy VWO5 – leerlingen meegedaan aan een nieuwe module. De module heet “Food & Biotechnology – The Good, the Bad and the Complex”, en is tot stand gekomen door een samenwerking van Dr. Declan Cathcart (AMGEN Master Teacher Fellow, lecturer Science Education – University College Dublin, biologie docent – Temple Carrig School, Ierland) en Andrea van Bruggen MSc (onderwijsontwikkelaar U-Talent – Universiteit Utrecht, scheikunde docent – Willem van Oranje College). De twee docenten ontmoette elkaar tijdens het Europese Science on Stage (SonS) festival in Portugal in 2019. Vervolgens startte ze een samenwerking binnen een SonS joint project. Het doel van het project: de ontwikkeling van een nieuwe module met als thema biotechnologie en voeding.

De activiteiten binnen de Food & Biotechnology module gaan over verschillende onderwerpen. Zo komen melkzuurbacteriën in gefermenteerd voedsel aan bod, maar ook de detectie van Shiga-toxine-producerende E. coli (STEC)-bacteriën. Daanaast kunnen leerlingen Shiga-toxin-eiwitten in een 3D -visualisatie programma bestuderen of het toxine met massaspectrometrie detecteren.

SonS maakte het mogelijk dat Declan naar Nederland kon afreizen voor een eerste trial van de module. In het voorjaar zal Andrea een bezoek brengen aan Ierland, voor het delen van de Shiga -toxine opdrachten.

Benieuwd naar meer? De Food & Biotechnology module zal in maart 2022 tijdens het volgende Science on Stage festival in Praag worden gepresenteerd.