3 juni 2021

De nieuwe videoserie U-Talent Talks | Een kijkje in de keuken van wetenschappers

U-Talent Talks is de nieuwe videoserie van U-Talent waarin wetenschappers vertellen over hun onderzoek, wat dit bijdraagt en wat ze motiveert. 

Normaal gesproken kunnen leerlingen een bezoek brengen aan de campus en daar met wetenschappers en onderzoek in aanraking komen. Door corona is dat helaas lastiger. Met de videoserie U-Talent Talks kunnen leerlingen op een laagdrempelige wijze toch een kijkje nemen in de keuken van een wetenschapper. Wat inspireert hen om onderzoek te doen, hoe ziet hun werkplek eruit en wat levert dit onderzoek op? 

U-Talent Talks 1: Hoe helpen schimmels bij het zuiveren van water?
In de eerste U-Talent Talks vertelt Brigit van Brenk over haar onderzoek naar schimmels. Bij schimmels denk je waarschijnlijk aan groen bepoederde sinaasappels of aan oude boterhammen die je uit je tas bent vergeten te halen. Je denkt bij schimmels waarschijnlijk niet aan water. Toch doet Brigit onderzoek naar hoe uitgerekend schimmels gebruikt kunnen worden om water schoon te maken 

Vervuild water ontstaat bijvoorbeeld doordat vrouwen bij het plassen ook hormonen van de anticonceptiepil uitplassen en die zo in het water komen. Die hormonen kunnen ervoor zorgen dat mannelijke vissen zich niet meer kunnen voortplanten

U-Talent Talks videoserieBlijf op de hoogte van komende Talks video’s
Ben je ook benieuwd hoe schimmels kunnen helpen bij het schoonmaken van waterHoud hiervoor de U-Talent website en Instagram in de gaten, de komende tijd zullen er allerlei wetenschappers aan het woord komen over onder andere waterzuivering via schimmels, maar ook over de interactie tussen mens en robot en over ecologie en evolutie.