13 april 2021

Thuispracticum voor natuurkundedocenten

De laatste bijeenkomst van het U-Talent docentennetwerk natuurkunde van dit schooljaar stond volledig in het teken van het uitvoeren van practica. Dat is zeker tijdens het afgelopen jaar niet gemakkelijk geweest voor de docenten. Voor deze netwerkbijeenkomst kregen de deelnemende docenten een pakket opgestuurd om zelf een thuispracticum uit te voeren. Natuurkundedocent Teun Nooijen vertelt hoe dit ging!

Het thuispracticum-pakket

“Om te kijken hoe practica toch ook thuis nog uitgevoerd kunnen worden, kregen de deelnemende docenten een klein pakketje opgestuurd om dit zelf te ervaren. Hierbij werden een paar specifieke materialen opgestuurd, zoals een diffractierooster, stukjes koperdraad, een elastiek en grafiekpapier. De rest van de benodigdheden werden zelf in huis verzameld (zoals een rolmaat, laserpointer, elektrische tandenborstel etc.). Met behulp hiervan was het mogelijk om met een diffractie-experiment de dikte van de stukjes koper en de haren te bepalen.

Door de laser op een koperdraad te laten schijnen ontstaat er een interferentiepatroon, en met behulp van het grafiekpapier en het overnemen van dit patroon kan de dikte van het obstakel (in dit geval dus het koper) bepaald worden.

Inspirerende uitwisselingen ondanks lockdown(s)

Verder hebben we tijdens de bijeenkomst nog gezien hoe er op zeer eenvoudige wijze staande golven gedemonstreerd kunnen worden, met niets meer dan een elektrische tandenborstel en een stuk elastiek. Verder hebben we ook met elkaar kunnen uitwisselen hoe we practica nog aan bod hebben laten komen gedurende de lockdown(s), en was het al met al een zeer inspirerende sessie!

Op de hoogte blijven | Docentennetwerk natuurkunde

Het docentennetwerk natuurkunde gaat na de zomervakantie weer verder. Wil je aan dit netwerk deelnemen? Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten zodat je je op tijd kan inschrijven!